KAKO DOBITI OPROŠTAJ? – deo 2.

U prethodnom postu mogli ste da pročitate neke od koraka kao dobiti željeni oprost, ovde nastavljamo sa najboljim koracima do željenog pomirenja.

KAKO DOBITI OPROŠTAJ

 

Podsetimo se…

Istinsko pokajanje podrazumeva duboko žaljenje zbog učinjenog, rešenost ne samo da se to više nikada ne ponovi već i spremnost da se, ako je to ikako moguće, iskupimo. Ukoliko vam je zaista, zaista žao i spremni ste da učinite sve što je potrebno da ispravite svoju grešku, onda naučite naredne korake.

Naučite ih glavom, a potom primenite srcem.

Kako dobiti oproštaj – dalji koraci

 

Preuzmite odgovornost. Priznajte da ste zabrljali. Nikako se ne vadite i ne prebacujte krivicu na nekog drugog, a pogotovo ne na ugroženu stranu. Ne brinite, ako prebrodite ovu krizu, svakako ćete kasnije imati prilike da o svemu mirno popričate, pa i eventualnoj odgovornosti druge strane za narušen odnos.

 

– Zatražite oproštaj. Izrazite svoje kajanje, potištenost, izgubljenost…

 

– Prepustite oštećenoj strani kontrolu nad vašim odnosom. Budući da veliki deo uznemirenosti vašeg sagovornika potiče od osećaja da je izgubio kontrolu nad vašim odnosom, vratite mu je. Dozvolite mu da on odluči o budućnosti vašeg odnosa. Pitajte ga šta je potrebno da učinite da biste povratili njegovo poverenje.

 

-Učinite nešto lepo bez da očekujete išta za uzvrat. Pokažite spremnost na hrabru emotivnu investiciju, pa makar ona bila i potpuno promašena. Recimo, učinite nešto što znate da vaš partner odavno želi, a što vama baš i ne pričinjava preveliko zadovoljstvo.

 

I za kraj…

Bez sumnje, neki od navedenih koraka biće veoma teški, skoro neprihvatljivi za vaš ego, ali niko nije obećao da će biti lako… Jak otrov uvek iziskuje jednako jak protivotrov. Ipak, šta je to spram mogućnosti da se spase odnos sa osobom do koje vam je veoma stalo?

postani Majstor Komunikacije

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.