NAUČI DA KAŽEŠ „NE“

Kako se otarasiti dosadnih sagovornika

Pričali smo o mentalnim vampirima i kako se od njih zaštiti. Ipak, postoji i druga vrsta sagovornika koji ne ostavljaju jednako gorak ukus, ali znaju da budu veoma dosadni. Upravo zbog ove osobine imaju i svoj zajednički imenitelj sa vampirima – teško je otarasiti ih se.

Govorimo o ljudima koji po svaku cenu žele da nametnu svoje mišljenje, stav, predlog… najčešće „iz najbolje namere.“ Kakva strategija se preporučuje u ovakvim situacijama?

Nauci da kazes ne

POGREŠNA STRATEGIJA

Hajde prvo da vidimo šta ne treba raditi. 

Na primer, neko nam kaže: „Hajde sa mnom sutra uveče na otvaranje izložbe naivnih slikara.“  Pogrešna reakcija je da, kada odbijemo osobu prvi put jednim argumentom, a ona nastavi da nas ubeđuje, nastavimo da je odbijamo uvek novim argumentima. I tako unedogled. Često će nam se desiti da na kraju popustimo pod pritiskom i damo pristanak zbog kojeg se kasnije kajemo.

DOBRA STRATEGIJA

Svom srećom, postoji način, mnogo bolji od prvog, koji će ranije ili kasnije demoralisati našeg sagovornika da nas dalje ubeđuje.

Zovese OKAČENA TABLA. Podrazumeva stalno ponavljanje iste rečenice, baš kao da smo istakli tablu na kojoj naš sagovornik, šta god da kaže, pročita uvek isti odgovor. U protivnom, ako stalno navodimo nove razloge, delovaćemo neuverljivo i to će drugoj strani izgledati više kao pregovaranje nego saopštavanje odluke.

trening komunikacijskih vestina na poslovnom i licnom planu

Dakle, poznanik nam je uputio poziv koji želimo da odbijemo. Zastanemo, razmislimo, izaberemo jedan od razloga, i, ljubazno se zahvalivši, kažemo, na primer: „Hvala ti, ali jako sam zauzeta.“ Sa druge strane kreće pritisak raznim argumentima zašto bi trebalo da idemo. Recimo: „Da, ali biće ti žao, jer će posao i dalje čekati, a izložba ćeproći.“ Mi samo ponovimo, jednolično, istim rečima: „Hvala ti, ali jako sam zauzeta..“

Druga strana sada može reći, recimo, „Ma hajde, kada si poslednji put bila na nekoj izložbi?“ A mi ćemo na to opet: „Hvala ti, ali jako sam zauzeta.“

Ne moramo uvek odgovoriti, povremeno možemo jednostavno ćutati dozvoljavajući sagovorniku da priča sam sa sobom. Štaviše, najbolje je što više ćutati jer što je manje naše reakcije, sagovornik će pre odustati.

Ovako ćemo povećati šanse da  odustane. Ipak, možda i nastavi:„Pa ti si zbog tih prizemnih obaveza potpuno zanemarila kulturno uzdizanje. Osim toga, biće na izložbi i tvoja simpatija…“

A mi ćemo na to: „Hvala ti, ali jako sam zauzeta..“

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.