NIKO NIJE BIO LIFE COACH U SVOM SELU – 2. deo

Saznao si kako da se zaštitiš od ljudi koji ne poštuju tvoje granice, koji pokušavaju da ukradu tvoje vreme, tvoj novac, tvoju privatnost… Ali šta kada problem nije u njima nego u tebi?

NIKO NIJE BIO LIFE COACH U SVOM SELU 2

 

3. Kako da znaš kada si kouč a kada „civil“?

Trenutno si „u civilu.“ Na nekom koncertu, svečanom otvaranju ili proslavi rođendana. Započinješ razgovor sa osobom koju si upravo upoznao. Kako da znaš da li je pred tobom budući prijatelj ili klijent?

Odgovor uopšte nije komplikovan. Ako ti osoba nije prišla da bi te pitala za sesije, odluka je na tebi!

Zastani i upitaj sebe – da li u svom sagovorniku vidiš potencijalnog klijenta ili prijatelja (možda i nešto više)? Ukoliko se odlučiš za prvu varijantu, pričaj o sebi što manje. Nastoj da ispovedanje bude jednostrano. Ali ako sa svojim sagovornikom želiš da se zbližiš, onda ne dozvoli da osoba naspram tebe, kada sazna čime se baviš, pretvori vaše druženje u sesiju. Jedan od načina da to sprečiš je da sa svojim sagovornikom održiš manje-više ravnopravan odnos po pitanju pomenutog ispovedanja.

ZAKLJUČAK:

Imaš samo 2 opcije – ili si kouč ili „civil“. Ne pokušavaj da nađeš srednje rešenje. Ako je ispovedanje dvostrano – prijatelji ste. Ako je jednostrano – već si kouč. I ne zaboravi! Početak jednog odnosa najviše određuje njegovu budućnost. Zato se čuvaj od uletanja u ulogu lajf kouča osobama sa kojima želiš da uspostaviš bliskost.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

4. Ima li pravilo „Lajf kouč u svom selu“ izuzetke?

Tvoje dete je (ne daj Bože) došlo kući u modricama. Saznaješ da su neki problematični momci dobacivali njegovoj devojci. Da li ćeš pristupiti proceduri čišćenja traume – ukoliko ti je ona poznata (u ultrakoučingu postoji)?

Odgovor je – naravno. Koliko god to bilo bolno za nas da slušamo ovako tešku priču od svojih najmilijih, nećemo čekati da nađemo adekvatnog stručnjaka. Ovo važi i za sve druge situacije koje iziskuju hitnu reakciju. Jer modrice na duši uglavnom su ozbiljnije od onih na telu.

Držanje sesija svojim najbližima je takođe ponekad dozvoljeno ako se one odnose na teme poput karijere i novca. Ali i njih treba izbegavati kada god je to moguće, jer uvek postoji mogućnost da se ispod prvog, bezazlenog sloja priče, krije neki drugi koji sadrži detalje koji bi mogli poremetiti vaš odnos.

ZAKLJUČAK:

Kao i svako pravilo, i ovo o držanju sesija „u svom selu“ ima izuzetke. To su traumatične situacije koje iziskuju brzu reakciju i ponekad biznis-sesije. Ako trenutno nema bolje varijante.

REZIME:

1. Nemoj držati sesije rodbini, prijateljima i drugim bliskim osobama. Što nam je osoba bliža, utoliko je manja naša moć da joj pomognemo. I obrnuto. Zato svoje najbliže prepusti svojim kolegama.

2. Umesto da svoju nezdravu potrebu da držiš sesije van sesija zadovoljavaš tako što ćeš biti „dežurni lajf kouč“ u svom okruženju, uradi ove dve stvari:
a) Potrudi se da povećaš broj klijenata.
b) Zakaži sebi sesiju. Tada će te ova potreba proći.

3. Na početku novog odnosa, odluči da li želiš da budeš lajf kouč ili civil. Ne traži „ srednje rešenje. Ono ne postoji.

4. Kao i svako pravilo, i ovo o držanju sesija „u svom selu“ ima izuzetke. To su traumatične situacije koje iziskuju brzu reakciju i ponekad biznis-sesije. Ako trenutno nema bolje varijante.

 

Nadam se da vam je ova lekcija iz ultrakoučinga, primenljiva u većini drugih pomagačkih profesija, bilo od koristi. Nadam se da je razrešila ili pojasnila neke vaše dileme u vezi našeg poziva. Ako ste početnik, sigurno će vam se javljati još mnogo pitanja i nedoumica. Ali zato imate mentora, zar ne? Život je mnogo lakši kada imaš nekoga na čiju pomoć i mudar savet uvek možeš da računaš.

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.