POSTUPANJE PREMA LJUDIMA KOJI IMAJU EMOCIONALNE PROBLEME

Ako ste u odnosu s osobom koja je malo “skrenula” ili pati od mentalne bolesti, videćete da sve one čeznu za istim: spokojstvom uma. Njihove misli su zbrkane. Osećaju da nemaju kontrolu nad sobom, a ni nad svojim životom. Pate od opsesivnih misli i neprestano su zabrinuti, pa su uvek na ivici, nikada se ne osećaju “uzemljeni.”

Tehnike koje ćete koristiti pružiće takvoj osobi osećaj postojanosti i nezavisnosti. Verovatno je nećete izlečiti time što ćete promeniti svoj odnos prema njoj, ali ćete u velikoj meri povećati svoju sposobnost da uživate u najboljim stranama uzajamnog odnosa.

POSTUPANJE PREMA LJUDIMA

Strategija

Prva faza: Ohrabrite osobu da se oseća posebnom.

Time se smanjuje njen osećaj bespomoćnosti, a to možete postići pomoću ovih nekoliko jednostavnih gestova:
– Pokažite da se radujete što ste uz nju. Ako stekne utisak da vam je mučno da razgovarate s njom, to će uništiti njeno samopoštovanje i vašu povezanost.
– Pokažite da cenite njene ideje i njeno vreme. Kad razgovarate s njom, potpuno se posvetite tom razgovoru. Uporno joj se zahvaljujte za njeno mišljenje i ideje, bez obzira slažete li se s njom il ne.
– Imajte obzira prema njenim potrebama i osećanju zadovoljstva.
Čak i nešto tako jednostavno kao što je donošenje čaše vode, kad vam se učini da je žedna, u velikoj meri će joj popraviti raspoloženje, a ujedno i vaš međusobni odnos.
– Ipak, nemojte da vaša ljubaznost pređe u dodvoravanje jer to može u toj osobi probuditi sadizam.

Postani sertifikovani life coach

Druga faza: Pokažite da imate poverenja u nju.

Budući da nije uravnotežena verovatno nema poverenja u sebe i u sopstveno prosuđivanje. Kad joj pokažete da imate poverenja u nju, obnoviće se njen osećaj sopstvene vrednosti i samopouzdanja.
– Zamolite je za savet i uputstvo. Tražite da vam iznosi svoje mišljenje. To će joj pružiti priliku da daje, pa će se osetiti da se može osloniti na samu sebe.
– Neka vam pomogne u nekom poslu ili zadatku. Zamolite je za pomoć tako da ima priliku da doprinese nečemu. Neuravnoteženost često dovodi do zaokupljenosti sopstvenom individualnošću, a ponekad i do narcisoidnih stavova. Ako ne bude mislila samo na sebe i sopstvene problema osećaće se bolje i u tom pogledu.

Treća faza: Usadite joj osećaj nezavisnosti.

Pomozite joj da stekne osećaj kontrole i slobode u onome što radi i u svom životu.
– Ako situacija to dopušta, neka što više upravlja sopstvenim životom. Ponekad takvoj osobi želimo da pomognemo ublažavanjem njenog stresa, ali postupajući na taj način stvaramo još veći osećaj zavisnosti. Pružite joj mogućnost da se brine za sebe što je više moguće.
– Zamolite je da nešto učini i pružite joj potpunu slobodu planiranja i izvršenja – od početka do kraja.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.