KAKO UPUTITI KRITIKU, A DA NE POVREDIMO OSOBU? (Sendvič kritika)

 

Postoje dva načina na koje možete da uputite kritiku – ispravan i pogrešan – a između njih je ogromna razlika. Kao što ste to i sami iskusili, ponekad ste otvoreni za kritiku, a ponekad i potpuno beznačajnu primedbu osetite kao tešku uvredu.

Ego je ključna tačka, jer to je jedini deo vas koji doživljava povrede. Samo je ego, projekcija onoga kako bismo želeli da izgledamo, podložan povredi.

 

KAKO UPUTITI KRITIKU, A DA NE POVREDIMO OSOBU?

PRVA FAZA: Uputite pohvalu

Pohvalite osobu, npr. kako je to što radi izvrsno i da jakou živate ili cenite način na koji ona nešto radi … bilo da se radi o seksu, pripremanju zimnice ili kancelarijskim poslovima. Nemojte lagati, zaista pohvalite ono što je dobro, i po mogućstvu na neki način veće od onoga što ćete kasnije kritikovati.

 

DRUGA FAZA: Kritika (promena)

Potom ukažite osobi na grešku, blago i bez okrivljivanja. Druga opcija je da osobi uputite kritiku tako da ne bude da je ona nešto pogrešila već da ste vi promenili mišljenje. Na to je mogla da vas podstakne neka spoljašnja promena ili nova informacija – pročitali ste članak ili ste upravo raspoloženi da isprobate nešto novo.

 

TREĆA FAZA: Pohvala

Završite priču još jednom iskrenom pohvalom.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.