LEČENJE NEŽNOŠĆU

Mnogi od nas su već čuli za pravilo da je, za fizičko i mentalno zdravlje, 4 zagrljaja dnevno neophodno, 8 dobro, a 12 odlično? Naime, nauka je dokazala dakada se zagrlimo naš organizam počinje da luči supstance koje leče i naše telo i naš um.

Ovo jesamo još jedan u nizu dokaza da je naše telo prava fabrika lekova koji, za razliku od klasičnih, ne truju telo i nemaju kontraindikacija. Zamislite koliko je priroda bila milostivakada je svakom čoveku dala dar da isceljuje sebe i druge!Pitanje je samo koliko ćemo ovo da koristimo.

Zbog ovakvog svog svojstva, danas se zagrljaji ne koriste samo amaterski, već i profesionalno, najviše u svrhu emocionalnog isceljenja. U svetu već postoji značajan  broj terapeuta koji primenjuju takozvanu „terapiju zagrljajem.“

LEČENJE NEŽNOŠĆU

Ali zagrljaj nije jedini oblik neverbalne komunikacije koji leči naše telo i dušu. Elem, neko se dosetio da sprovede studije o razvoju prevremeno rođene dece. Podelili su ih u dve grupe. Deci iz prve grupe tri puta dnevno su dolazili istraživači koji bi ubacivali ruku u inkubator i mazili ih 15-tak minuta.

Ovaj čin nazvali su taktilno-kinestetička stimulacija. Interesantno kako jedna divna stvar može tako grozno da zvuči, zar ne? Kako god, ispostavilo se da su ove bebe 49% više napredovale u težini od beba koje nisu mažene, iako su dobijale potpuno isti kvalitet i količinu hrane.

Nauka je takođe otkrila da kod dece koja su manje grljena imažena ponekad dolazi do smanjenog lučenja somatotropina, hormona koji stimuliše rast. U medicini je ovaj fenomen poznat pod nazivom psihosocijalno uslovljen patuljast rast. Ali, istraživanja su opet pokazala da, ako se pomenuta deca patuljastog rasta izdvoje iz sredine u kojoj su bila i stave uz nežnu majku ili nežnu ženu koja predstavlja figuru majke, da koncentracija somatotropina u krvi skače i dete počinje ubrzano da raste.

Interesantno je da ovaj isti hormon kod zrelih osoba usporava starenje, pa ga zato još nazivaju „hormonom mladosti.“ Kako divni primeri transformacije duhovnog u  fizičko! Što je najlepše, onaj ko grli ili na drugi način izražava ljubav, često ima jednake, a nekada i veće dobrobiti od onog ko ove gestove prima.

Ako posle svega pročitanog i dalje oklevate da zagrlite drago biće, vratite se na početak teksta… A ako se ni onda ništa ne desi, vratite se opet. I opet. Sve dok se ne probije oklop duše koji nas onemogućava da budemo zdraviji, srećniji, celovitiji…


Podsećamo vas da se Grupne sesije na temu “Moj odnos sa…” održavaju svake druge srede.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.