9 RAZLOGA ZAŠTO SI LENJ (2.deo)

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

5. Da li povremeno menjaš strategiju?

Uzmimo primer sa mršavljenjem. Po ko zna koji put rešili ste da se bacite na brzu dijetu koja vam nikada nije dala željene rezultate. Da li zaistaverujete da ćete ovaj put uspeti? Izvucite pouke iz dosadašnjih neuspeha i napravite nove strategije za stare ciljeve.

9 RAZLOGA ZAŠTO SI LENJ

6. Da nemaš depresiju?

Lenjost može da bude posledica neprepoznate depresije. Depresivne osobe su potištene, lako gube interesovanje, koncentraciju, volju i sposobnost uživanja, pa često sebi zalepe etiketu lenjosti, ne prepoznajući da im treba stručna pomoć. Proverite simptome depresije i vidite da li se i u kojoj meri u njima pronalazite.

7. Da ti nisu uvek krivi drugi?

Lakše je kriviti državu, rodbinu, šefa i čitav ostali svet za svoje neuspehe nego sebe. Nažalost, od toga nam neće bitinimalo bolje. Umesto ovoga, idući put kada uhvatite sebe da se žalite, recite :„Ja sam odgovoran! Šta ću da uradim?“ Potom to i uradite.

8. Da li robuješ programu perfekcionizma?

Perfekcionisti su često inertni zbog stava „Ako ne može savršeno, onda neću nikako.“ Perfekcionizam znači odlaganje života. Kada bismo uvek čekali idealne uslove, nikada ništa ne bismo ostvarili. Otkrijte u kojim oblastima života težite savršenstvu i napravite strategiju za omekšavanje kriterijuma sa savršenog na optimalno za taj trenutak i uslove. (Uskoro ćemo se detaljnije pozabaviti ovom važnom temom.)

9. „Prekrupan zalogaj“? Podeli ga na manje!

Nekada se ne pokrećemo jer nam se čini da je obaveza koja nas čeka prevelika za nas. Ništa strašno! Podelite je na niz manjih. Dok obavljate jednu, ne razmišljajte o ostalima. Na ovaj način, život će vas nagrađivati osećanjem uspešnosti posle svake obavljene obaveze. I svaki put će vaše samopouzdanje rasti.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.