IZ NAJBOLJE NAMERE

Da li imamo pravo da se samoinicijativno mešamo u tuđe živote, čak i kada je to iz najbolje namere?

IZ NAJBOLJE NAMERE

Nina započinje vezu sa Peđom. On je zaista divan momak, ali nažalost, već ima jednu vezu, reklo bi se, prilično ozbiljnu. Uprkos nepovoljnoj klimi, Ninina ljubav cveta. Bojana, njena najbolja drugarica, pokušava da je dozove pameti, ali kada ovi pokušaji ne uspevaju, odlučuje se za drugu strategiju.

Odlazi u Peđinu kancelariju i, uz molbu da taj razgovor ostane među njima, objašnjava mu kako je Nina divno ali i  izuzetno osetljivo stvorenje, da se tek nedavno izvukla iz teške depresije u koju ju je gurnuo njen prethodni partner i da je novo razočaranje najmanje što joj treba u životu. Stoga moli Peđu da se povuče iz Nininog života i pruži joj šansu da bude istinski srećna.

Peđa prvo odbija jer je i sam počeo da se zaljubljuje, ali nakon dugog razgovora i mnoštva Bojaninih argumenata, teška srca odlučuje da ostavi Ninu. Na prvom narednom sastanku, pognute glave joj saopštava da se više neće viđati, za  njeno dobro… I pre nego što su do nje doprle ove  reči, Nina ostaje sama za stolom…  izgubljena, slomljena, uverena da mu nikad ništa nije značila i da očigledno sa njom nešto nije u redu kad ne uspeva da zadrži čak ni muškarca kojeg deli sa drugom ženom.

Možda je nekima Bojanina želja da zaštiti drugaricu dirljiva. Ipak, ako se uzme u obzir mala verovatnoća da ovakvo spasavanje prijatelja (od njih samih) uspe, možda je ipak pametnije, što bi rekle naše babe, da se manemo ćorava posla.

Zašto nije  mudro spasavati druge bez njihovog pristanka?

  • Život je pun neočekivanih preokreta. Šta ako Peđa nakon nekog vremena shvati da voli Ninu i ipak reši da stavi tačku na prethodnu vezu? Šta ako bi se Nina nakon nekoliko meseci veze sa Peđom ohladila i shvatila da on ipak nije za nju? Šta ako bi Peđu ostavila njegova devojka jer je našla drugog? Šta ako…? Šta ako…? Moramo priznati, previše „Šta ako…?“ da bi se sa sigurnošću mogla predvideti budućnost ovog odnosa.
  • Možda neko ne želi da bude spasen. Da li vam se nekada desilo da imate osećaj da srljate u propast ali vam je toliko lepo da vas nije briga i spremni ste da platite svaku cenu? Ako bi u tom trenutku neko pokušao da vas spase protiv vaše volje, da li biste ga smatrali prijateljem?
  • Pirova pobeda. Bojanina misija „spasavanja Nine“ je uspela. Ipak, Nina baš i ne izgleda kao da je spasena. Štaviše, ona je u velikom bolu i u uverenju da takva kakva je ne zaslužuje ljubav.
  • Tuđe je tuđe. U pravoslavnoj veri postoji izraz „nositi svoj krst“ što bi značilo da svaka odrasla osoba treba sama da snosi odgovornost za svoj život. Neovlašćeno uplitanje u  tuđe živote bilo bi otimanje tuđeg krsta, tuđih lekcija… Indijci bi to nazvali mešanjem u tuđu karmu. Kako god obrnemo – tuđe je tuđe!
  • Sloboda izbora. Kada nekome menjamo život bez njegovog znanja, mi ugrožavamo njegovu slobodu izbora. Osim toga, moramo priznati da sama činjenica da nekome radimo nešto iza leđa nekako ružno zvuči… makar to bilo i iz najbolje namere.
  • Prividno i istinsko dobro. Svaki poraz je prilika za lični rast.  Možda je Ninu sa Peđom zaista čekalo bolno iskustvo, ali bi možda bi je upravo to iskustvo kvalifikovalo za najkvalitetniju vezu njenog života.

Priznaćemo, previše je razloga protiv. Izgleda da spasavanje drugih bez njihovog pristanka i nije baš tako dobra ideja. Možda bi ipak mudrije bilo ne petljati se u tuđe živote… makar i iz najbolje namere.


Podsećamo vas da se Grupne sesije na temu “Moj odnos sa…” održavaju svake druge srede.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.