Magnet za bol

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Iza mene je 33 godine života,nekoliko propalih veza i mnogo bolnih uspomena. Kad bolje razmislim, prosto je neverovatno kako uvek naletim na muškarca koji mi napravi pakao od života. Kažu da mi sami biramo svoje partnere ali ja se sa tim ne bih složila, bar ne u svim slučajevima. Čitala sam da to obično ima veze sa nesrećnim detinjstvom i to mi već ima više smisla.

Moje detinjstvo jeste bilo izuzetno teško. Ne znam da li mi je više bola nanosilo to što sam živela sa bakom na više od sto kilometara od roditelja i braće, ili retke posete njima kada bih prisustvovala sadističkom iživljavanju svog pijanog oca nad majkom sve dok jedan brat nije dovoljno porastao da je zaštiti, ali su tada on i tata postali krvni neprijatelji.

Što se tiče mojih srećnih trenutaka, mislim da bi svi mogli stati na prste jedne ruke. I kada sam odrasla i odselila se od bake najpre u studentski dom a potom u  iznajmljenu garsonjeru, situacija se nije posebno popravila. Samo što su sada bol nastavili da mi zadaju moji momci (doduše, bez fizičkih obračuna), prijatelji, pretpostavljeni…

Ponekad imam utisak da sam prosto postala magnet za bol, za zle ljude koji traže nekoga koga će povrediti. Zašto je to tako? Može li se ovaj začarani krug prekinuti? Umorna sam od bola i zaista više nemam snage da trpim.

Magnet za bol

Dobar je znak što ste se, kako kažete, umorni od tolikog bola jer to znači da ste konačno spremni se sa njim razračunate. Loša vest je da to neće biti tako lako, ali dobra vest je da je izvodljivo. Samo je potrebno određeno znanje, određeno vreme i naravno, vaša rešenost.

Ne bih se baš u potpunosti složila sa tvrdnjom da sami izabrali sva svoja iskustva, jer niko svesno ne bira bol. Ka njemu nas vode naši podsvesni nezdravi programi. Najjednostanije bi bilo kada biste potražili stručnu pomoć, osobu koja bi sprovela nad vama proces emocionalnog čišćenja. Takođe, vođenje dnevnika je sjajna stvar. Ovog puta, u njemu ćete zapisivati ne samo tekuće događaje već i sve svoje uvide, kao i svaki bolan događaj svoje prošlosti kojeg možete da se setite, i to u što više detalja!

Dobro ste primetili da ste postali magnet za bol. Mi to svi postanemo ako se u nama nagomila previše bola. A jedini način da ga se oslobodimo je da o njemu pričamo ili pišemo. Emocionalno čišćenje (oba pomenuta vida) treba nastaviti dokle god ne primetimo da smo prestali da budemo „magnet za bol“, da smo u svoj život počeli da privlačimo dobre ljude i događaje. Pored čišćenja ovih bolnih sadržaja, uvedite naviku da svaki dan, minimum pola sata, po mogućstvu i ujutro i uveče, ispunjavate svoj um pozitivnim, umirujućim sadržajima koje ćete lako naći u knjigama, audio i video-programima… Oni će vam, primenjeni paralelno sa pomenutim čišćenjem, pomoći da iz svog života oterate bol i privučete sreću.

Trening poslovne i licne komunikacije