Neodradjene obaveze

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Kada uđemo u priču o organizaciji dana, javiće nam se još jedno pitanje – ako u našem podsetniku konstantno ostaju neštiklirane obaveze, da li ih je previše ili smo loše organizovani? Da bismo dobili pouzdan odgovor na ovo pitanje trebaće nam malo više vremena, ali tada nećemo imati nimalo razloga da sumnjamo u njegovu tačnost.

Šta kada ti stalno ostaju neodrađene obaveze

Šta kada ti stalno ostaju neodrađene obaveze?

Sledite naredne korake:

1. Osmisliti dnevnu rutinu sa dovoljno radnih sati, ali I dovoljno sati sna I odmora.

2. Proglasiti probni period od mesec dana tokom kojeg ćemo se buditi u unapred predviđeno vreme, započinjaćemo dan spokojno, poštujući dnevnu rutinu. Nastojaćemo da ne preskačemo nijednu stavku, bez obzira da li se ona odnosi na posao, obrok ili odmor. Tokom svakog ovakvog dana nastojaćemo da se kroz njega krećemo lagano, spokojno, fokusirano na trenutne obaveze. Hvataćemo se u koštac sa neplaniranim obavezama samo ako je to neophodno, ako ih ne možemo odložiti ili prebaciti na nekog drugog. Na kraju dana, štikliraćemo odrađene obaveze i zapazićemo koliko je stvari ostalo neobavljeno.

3. Nakon mesec dana, proveriti valjanost svoje dnevne rutine. Ako smo sve radili kako treba, ne bi trebalo da u našem podsetniku ima više od 20% neodrađenih obaveza. Ako se tokom celog meseca pojavljuju u procentu većem od 20%, znači da smo sebe preopteretili I da od nekih svojih zadataka treba da odustanemo ilida ih delegiramo  drugima. Naravno da ovo neće biti uvek moguće. Ali neka bude u većini slučajeva. Ovo će značiti da smo naučili da se dobro organizujemo.

Ne zaboravi! Posao nije tvoja jedina obaveza!

Najčešća klopka u koju upadamo je doživljavanje poslovnih obaveza kao “jedinih ozbiljnih” i premala briga o ostalim aspektima života, a pre svega o svom fizičkom I mentalnom zdravlju. Podsećam vas da se naš uspeh ne meri samo novcem. Naravno da novac I poslovni uspeh imaju svoju vrednost, ali ne I apsolutnu.

Ako ste radoholik, probajte da živite neko vreme držeći poseban fokus na ostalim aspektima svog života – na zdravlju, porodičnom i emotivnom životu, gajenju prijateljstava, na trenucima za odmor I užitak… Kada jednom uskočite u ovaj balans (kojim ćemo se kasnije, upravo zbog njegovog velikog značaja, više pozabaviti), nikada nećete poželeti da iz njega izađete.

A sada je vreme za akciju.

Osmislite svoju dnevnu rutinu. Odredite narednih mesec dana kao probni period tokom kojeg ćete je usavršavati sve dok ne budete kroz svoj dan klizili lagano, efikasno, sa stalno prisutnim osećanjem centriranosti I svrsishodnosti, ne zanemarujući nijedan aspekt svog života, posebno ne fizičko I mentalno zdravlje.

PRILAGODI LIČNU ORGANIZACIJU OSTVARENJU TVOG CILJA

Unutar postojeće dnevne rutine isplanirajte vreme za ostvarenje vašeg cilja. Ako primetite posle nekog vremena da vam organizacija škripi, učinite sve što je potrebno da je unapredite. Uvek imajte na pameti da smo svi u stalnom procesu samopoboljšanja.

Srećno!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.