UTICAJ OKRUŽENJA

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Nikad ne zanemaruj uticaj okruženja

Skoro da nema čoveka čije najbliže okruženje nema nimalo uticaja na njegove stavove i veru u sebe. Stoga nije nimalo začuđujuće što ponekad sebi postavimo sasvim ostvarljive ciljeve, ali oni nestanu u ogromnom talasu pesimizma kojima nas zapljusne naša porodica, emotivni partner, najbolji prijatelj ili kolega sa posla.

UTICAJ OKRUZENJA

Tačno je da svoje najbliže najčešće ne možemo birati, ponekad čak ni teme kojih ćemo se u razgovoru sa njima doticati. Ali uvek možemo izabrati sopstveni stav. Ako se naše mišljenje ne podudara sa njihovim, zašto taj stav ne bi bio „Hvala ti na mišljenju, ali ja mislim drugačije?” Daleko od toga da ovaj stav treba iznositi naglas. Naprotiv! Postoji mnogo mudriji način da ovo učinimo. Jednostavno, saslušamo sagovornikov komentar i, pre nego što njegova priča uzme maha, zahvalimo mu se na mišljenju (rečima poput „Hvala, razumem šta mi pričaš.“ Ili možda čak „Hvala ti, razmisliću o tome!“), a potom promenimo temu. Sagovornik se na ovaj način neće naći pogođenim, štaviše, velike su šanse da se oseti važnim jer smo na neki način uvažili njegov prigovor I potvrdili postojanje njegove subjektivne istine. S druge strane, ovim komentarom smo sebe zaštili od prodiranja pesimističnog talasa u naš um.

Ne daj im svoju energiju!

Ova tema je vrlo bliska onoj o mentalnim vampirima koju sam dotakla u knjizi „Pronađi svog anđela čuvara.“ Podsetićemo se najvažnijeg: Vampirima ne treba dati svoju energiju! Ne treba se „pecati“! Ne treba im dozvoliti da nas uvuku u duge rasprave nakon kojih ćemo se osećati iscrpljeno, uznemireno, nedovoljno dobro, preplavljeno bezrazložnom krivicom… Zato ubuduće, svaki put kada vaš sagovornik potegne „vruću temu“ i svojim provokativnim komentarima svesno ili nesvesno nastoji da vas navede da objašnjavate, pravdate se, ili ga možda smirujete… drugim rečima – da trošite na njega svoju dragocenu energiju – neka se u vašoj glavi upali crvena lampica. Ona će značiti važno upozorenje: „Mentalna kontaminacija u toku! Hitna evakuacija!“

Niko ne tvrdi da su “mentalni vampire” zlonamerni ljudi. Možda su samo puni strahova. Ali u ovom trenutku to nije vaša briga. Kada se crvena lampica upali, vaše je samo da pristupite što bržoj evakuaciji. Da li će ona značiti ćutanje, menjanje teme ili odlazak iz prostorije, zavisi od situacije. Ali svakako će značiti odbijanje da se dalje širi priča koja će vas izbaciti iz ravnoteže, otrovati vas sumnjom i oboriti vašu veru u sebe… a samim tim i smanjiti mogućnost ostvarenja vašeg cilja.

Izvini… A šta ti tražiš sa takvim ljudima?

Kada se radi o osobama sa kojima je komunikacija stvar ličnog izbora, ukoliko ona zagađuje naš um, možda je trenutak da zastanemo i upitamo se: Šta mi tražimo sa takvim ljudima? Kakve su naše koristi od komunikacije sa njima? Šta nas to navodi na bliskost sa onima koji nas vuku nadole? Da li se možda radi o nekoj nedovršenoj priči iz prošlosti, duboko potisnutoj griži savesti, uverenju da ne zaslužujemo bolje, ili delu nas koji se prepoznaje u našem sagovorniku? Šta god da je u pitanju, presecanje daljeg dotoka kontaminirajućih informacija ubrzaće naš napredak.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.