ZAŠTO SE NEKOME, NI KRIVI NI DUŽNI, NE SVIĐATE?

(D.Dž. Liberman)

 

Koliko puta vam se desilo da osećate da se nekome uopšte ne sviđate, a da ste pri tome sigurni da ga ničim niste povredili?

ZAŠTO SE NEKOME, NI KRIVI NI DUŽNI, NE SVIĐATE?

Kad god se neko prema vama ponaša grubo ili okrutno, to je uvek zbog jednog ili zbog kombinacije TRI GLAVNA RAZLOGA, od kojih svi – što nimalo ne iznenađuje – obuhataju ego i posledicu nedovoljnog samopoštovanja.

  1. RAZLOG: Misli da se on vama ne sviđa. Možda mu nenamerno niste pružili svu pažnju koju je priželjkivao; možda je pogrešno protumačio neki vaš pogled, reč ili postupak. Osobi sa slabim samopoštovanjem nije potrebno mnogo toga da zaključi kako vam se ne sviđa.Budući da sam sebe ne voli, on pretpostavlja, na nekom nesvesnom nivou, naravno, da se ne sviđa ni drugima.
  2. RAZLOG: Oseća da ga ugrožavate. Krhki ego je zavidan I ljubomoran, a vi ga možda podsećate na ono što želi a nema. Kako bi ublažio taj osećaj da mu nešto nedostaje, on na vas prebacuje negativne osobine i zato mu se ne sviđate. Na primer, ako Ivan zavidi Milutinu zbog toga što je bogat, zgodan i uspešan, tada će Ivan u njemu “uočiti” i preuveličati neku osobinu, možda drskost ili nestrpljivost, zbog koje mu se Milutin neće sviđati.
  3. RAZLOG: Projektuje se. U vama pronalazi osobine koje mu se kod njega samog ne sviđaju. Uprkos tome što se to odvija na nesvesnom nivou, vi mu niste simpatični, jer ga podsećate na ono što ne voli kod sebe.

TRI DODATNA RAZLOGA:

  • Velika razlika u osnovnim stavovima i predrasudama.
  • Ako neko želi da vam pomogne a ne može, raste odbojnost prema vama kao izvoru svoje krivice.
  • Kada počnemo da se zaljubljujemo, ponekad se ponašamo grubo da toj osobi slučajno ne padne napamet da nam se sviđa.

 

 

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”


Ako želite da usavršite svoje umeće komunikacije, prijavite se za 5-mesečnu obuku+trening “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.