Zdraviji i manje zavisni

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Moj muž i ja radimo u firmi mog svekra. Muž ne dobija zvaničnu platu ali ima dogovor sa svekrom da uzima iz kase mesečno određenu svotu koja se knjiži kao trošak poslovanja. Ja ne dobijam ni platu niti imam pravo da uzimam novac iz kase, iako sam ja za nju zadužena. Međutim, ja uzimam krijući novac iz te kase i krijući od svih, pa i od muža, odlažem taj novac na svoju štednu knjižicu za koju niko ne zna.

Budući da se svekar prema meni ponaša sa velikim nipodaštavanjem i podsmehom, ne osećam grižu savesti zbog ovog što radim, iako sam vaspitana u strogom patrijarhalnom duhu gde je ovako nešto nezamislivo. U poslednje vreme, kada treba da se obratim svekru, primećujem da imam tikove. Uverena sam da je to od straha jer je on vrlo neprijatan čovek, mada nikada nikoga nije udario.

Pre nekoliko dana dobila sam ponudu da od jeseni počnem da radim u svojoj struci – da budem vaspitačica u obližnjem vrtiću. To je ono što sam oduvek želela da radim. Sada se nalazim pred velikom dilemom – da li da odem iz svekrove firme ili da ostanem? Duša mi hoće u vrtić, ali se osećam kao izdajica pri pomisli da ću ostaviti muža i svekra na cedilu. Pričala sam o tome sa mužem, on smatra da treba da ostanem sa njima i razvijam porodični biznis koji će danas-sutra naslediti naša deca. Šta da radim?

Zdraviji i manje zavisni

Lepo je što ste se školovali za struku kojom zaista želite da se bavite. Logičan sled događaja bi bio da sada, kada vam se pružila prilika, nastavite tim putem. Odluka da počnete da radite u vrtiću dugoročno je bolja ne samo za vas, već i za vašu porodicu, jer je čini zdravijom i manje zavisnom od vašeg svekra. Kada budete idući put  pričali sa svojim suprugom o razlozima ovakve odluke, stavite u prvi plan ljubav prema profesiji i povećavanje vašeg porodičnog budžetaa ne tešku narav svog svekra i vašu zavisnost od njega.

Što se tiče tikova, oni mogu imati veze ne samo sa strahom već i sa grižom savesti. Znate i sami kako se kaže u narodu za nekog ko je zbog nečega kriv – „Ne sme da mu pogleda u oči.“ Možda i vaši tikovi to govore – da ne smete da pogledate svog svekra u oči zbog toga što radite iza njegovih leđa.

Bez obzira koliko pokušavali da opravdate taj svoj postupak, on se svakako u vašem podsvesnom umu registruje kao pogrešan jer je u potpunoj suprotnosti sa vašom ličnom etikom. Bilo bi dobro da se zbog tikova obratite stručnom licu za pomoć.

A ako ovo niste u situaciji, onda uradite sledeće: izaberite osobu kojoj verujete, odvojite sat-dva vremena tokom kojih ćete joj, uz molbu da vas ne prekida, ispričatiu što više detalja sledeće: 1. U kojim prilikama, na koji način i koliko novca ste uzimali iz kase 2. Kakve je to posledice imalo ili bi moglo da ima 3. Koji svoj standard (stav, princip) ste time prekršili 4. Na koji način biste mogli da otklonite moguće posledice 5. Šta ste iz ovoga naučili.

Kada sve ovo učinite, preduzmite sve neophodne korake za što bezbolnije napuštanje starog radnog mesta i prelazak na novo.

Trening poslovne i licne komunikacije