ŽIVI I PUSTI DRUGE DA ŽIVE

„Kad teraš pevca da nosi jaja, nerviraš i sebe i pevca.“

(Narodna izreka)

Kada Tea svira klavir, postaje jedno sa predivnim zvukom. Jedina škola u kojoj dogodine vidi sebe je muzička akademija. Ali njeni roditelji su očajni. Svim silama se trude da je „dozovu pameti“ i ubede da upiše neki „normalan fakultet.“ (…)

Dara se hvali koleginici kako ide na letovanje u Grčku. Koleginica je ubeđuje da promeni odluku i ode u Tursku. Dara se opire njenom pritisku, ali koleginica ne odustaje. Situacija postaje sve napetija. (…)

ŽIVI I PUSTI DRUGE DA ŽIVE

GDE JE PRITISAK, TU JE I OTPOR

Naši razgovori se često svode na vršenje pritiska s jedne strane i pružanje otpora s druge. Pravilo je uvek isto: Gde ima pritiska, ima i otpora. Što je jači pritisak, jači je i otpor. Ova „prijateljska ubeđivanja“ neretko se završe konfliktom. A uvek su kontraproduktivna, jer čak i ako osoba pod pritiskom popusti, otpor u njoj i dalje nastavlja svoj život, preseljen u neki drugi pregradak uma i transformisan u neku drugu emociju, najčešće bes i ogorčenost… što znači – Pirova pobeda će se „pobedniku“ kad-tad obiti o glavu.

Iako većina nas zna ili bar naslućuje ovu istinu, neverovatno je da i dalje toliko nas pokušava da ubaci druge u svoje kalupe, da od njih napravi sopstvene kopije. Zašto je to tako?

„BUDI MOJA KOPIJA“

Kada se radi o našim najbližima, najčešći razlog ovakvog ponašanja je od strah nepoznatog. Naš put nam uliva sigurnost – makar bio i ćorsokak! A nepoznati putevi u nama bude strepnju i brigu za one koji njima krenu. Drugi razlog zbog kojeg volimo da vidimo druge na svom putu je što nas to uverava da je on onaj pravi.  

ALI ŠTA AKO…

Ipak, s pravom se možemo upitati: „Ali šta ako je nama draga osoba izabrala put za koji znamo da vodi u propast?“ Naravno da ćemo joj ponuditi – ali ne i nametati! – svoje mišljenje. Ali ako drago biće i dalje istrajava u svojoj odluci, jedino što nam preostaje je da prihvatimo svoju nemoć da ga zaštitimo od svega. I da pokažemo malo više poverenja u život, jer nikad ne možemo znati gde će nas neki put odvesti dok ne stignemo do njegovog kraja.

PRESTANITE DA NERVIRATE I SEBE I PEVCA

Zaista, besmisleno je istrajavati u ponašanju kojim nerviramo i sebe i druge. Ali mnogo je lakše do ovog zaključka doći nego ga sprovesti u delo. Ipak, svako ko smogne hrabrosti da dozvoli životu da živi kroz njega i njegove najbliže, osetiće neopisiv mir i radost. Shvatiće šta znači lakoća življenja. U ovoj moćnoj transformaciji biće nam od koristi ponavljanje rečenica poput:

  • Odustajem od kontrole. Svako ima svoj put i svoje zadatke.
  • Živim i puštam druge da žive.
  • Poštujem druge ljude i njihovu slobodu izbora.
  • Prihvatam svoju nemoć da upravljam tuđim životima.
  • Prihvatam svoju nemoć da zaštitim svoje najdraže od njihovih lekcija.
  • Dozvoljavam životu da živi kroz mene i druge.

Ponavljajte ih što češće, pogotovo po buđenju i pred spavanje. I naravno, neka ovo budu vaše „mantre“ svaki put kada uhvatite sebe da „terate pevca da nosi jaja.“

 


Podsećamo vas da se Grupne sesije na temu “Moj odnos sa…” održavaju svake druge srede.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.