Kako da NE postaneš VRHUNSKI LIFE COACH? (Budi „lajfkouč iz pakla“!)

Postao si LIFE COACH. I plašiš se da ćeš pogrešnim koracima oterati od sebe i to malo klijenata što imaš… Da će se oni tom drugom, boljem lajf kouču, jadati kako si bio „katastrofa“… Da će ići naokolo i upozoravati prijatelje, komšije i rodbinu na tvoje prisustvo u vašem gradu…?

U tom slučaju, nauči treću lekciju. A onda sve uradi suprotno.

 

Budi „lajfkouč iz pakla“!

Lekcija br. 3:
Budi „Lajfkouč iz pakla“

Mrziš svoj posao i želiš da se otarasiš svih svojih klijenata? Ili bar većine? Onda radi sledeće…

KORAK BR. 1: „Lajfkouč iz pakla“ uvek zakupljuje zastakljen lokal na najprometnijem mestu u gradu.

Budući da su sad rijalitiji skroz „in“, zastakljen lokal je savršeno rešenje. Po mogućstvu u prizemlju. Nikako ne stavljaj zavese niti bilo šta što bi prolaznike onemogućavalo da pažljivo prate tok koučing-sesije i emotivne reakcije tvog klijenta. Tako ćeš jednim udarcem ubiti dve muve – tvom klijentu ćeš pomoći da nauči da bez stida izražava svoje emocije (i još ćeš ga gratis osloboditi straha od javnih nastupa), a slučajnim prolaznicima ćeš obezbediti performans u stilu Marine AbramoviČ.

Idealno bi bilo da sesije zakazuješ u večernjim terminima jer će onda tvoja dobro osvetljena soba za sesije imati izgled prave pozornice. I upamti, što više drame – to bolje. U tu svrhu, nastoj da dotakneš svaku klijentovu bolnu tačku, bez nuđenja nade da će mu ikada biti bolje.

Ako ti je neko rekao da soba za sesije treba da bude skrovita, topla i ušuškana – lagao te je. Tačnije, govorio ti je o prošlim vremenima. Ali sada su stigla neka nova vremena, vremena performansa i rijalitija!

 

KORAK BR. 2: Još u prvoj sesiji pokaži ko je šef.

Da bi to postigao, kao prvo, izbriši osmeh sa svog lica. Budi ozbiljan i strog. Svaki put kada klijent počne da pametuje, kad pokaže previše kreativnosti i slobodne volje, podseti ga ko je glavni.

Evo nekoliko proverenih načina za to:

– Kad god postane previše opušten i ne pokaže dovoljno poštovanja prema tebi i tvojoj uzvišenoj profesiji, demonstrativno prekrsti ruke i uputi mu
oštar pogled. Ako ovo uradiš kako treba, veruj mi, neće biti potrebe da mu bilo šta kažeš.

– Ako kaže nešto što se ne podudara sa tvojim stavom, drugim rečima, neku totalnu glupost, odmah reaguj! Reci mu nešto poput „Šta lupaš, bre!“, „Uhhh… nema tebi pomoći!“, „Nije ni čudo što te je muž ostavio“ ili „…što te šef maltretira“ i sl. Ili samo prezirno podigni obrve. Tako da momentalno zanemi.

– Ako kojim slučajem primetiš da je počeo previše da misli svojom glavom, pod hitno nađi način da ga podsetiš da je bez tebe – ništa! I da si ti tu da misliš, a on da radi kako mu se kaže.

– I uopšte, da ne bi dao sebi previše značaja i da bi ti ostao privržen do kraja tvoje penzije, što češće ga potcenjuj, ponižavaj i ubijaj u pojam… da slučajno ne pomisli da može bez tebe. Uostalom, treba od nečeg i da se živi…

 

KORAK BR. 3: Ne dozvoljavaj klijentu da se raspričava. Odmah ga seci (najbolje u pola reči) i kreći sa savetima. Najbolje iz ličnog iskustva.

Na obuci (na kojoj nisi bio ali si čuo od druga tvog druga koji je bio) si čuo da tvoj klijent treba puno da priča a ti što manje. Kakva glupost! Pa on to može i kod kuće. A kod tebe je došao po savet. Jer ti si stručno lice, a ne on.

Zato, kad krene da priča, što češće ga prekidaj, po mogućstvu u sred reči ili bar rečenice. Tako će posle nekog vremena prestati da priča i počeće da sluša. Naravno, tebe i tvoje pametne savete.

A sad jedna vrlo važna stvar, savet zlata vredan! Već nakon prve sesije (u kojoj će tvoj klijent prvi i poslednji put imati priliku da toliko dugo priča) napravi listu svih njegovih problema. Potom ih podeli u dve grupe.

Prvu grupu će činiti problemi za koje ćeš mu gotova rešenja davati odmah u sesijama. Da bi te što bolje shvatio, pričaj mu istinite priče, najbolje iz sopstvenog života… kako si se ti suočavao sa sličnim problemima, koliko si se mučio da bi postao ovako uspešan i stekao pravo da drugima soliš pamet. Ako te emocije ponesu, još bolje. Slobodno se isplači. Tako ćeš pokazati svoju ljudsku stranu. A i uštedećeš pare za psihoterapeuta.

Stigli smo do druge grupe problema. Njihovim rešavanjem ćeš se baviti u svom slobodnom vremenu, a najviše vikendom. Da se ne lažemo, valja nečim popuniti vreme kada svi negde odu a ti ostaneš kod kuće. Jer kome trebaju odvratni prijatelji i grozna porodica kad ima svoje klijente?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

KORAK BR. 4: Nastoj da kijenta u što kraćem roku posvađaš sa celom porodicom, po mogućstvu i prijateljima.

Moguće je da si čoveku koji sedi naspram tebe ti trenutno jedina podrška u životu. Postrudi se da tako i ostane. Što se klijent više veže za tebe, duže će i češće dolaziti. Zato, kada ti se žali na svoj odnos sa ženom, decom, ili najboljim prijateljem, uvek nastoj da mu objasniš da je on u pravu a da oni greše. Tako pouzdano kupuješ njegovu privrženost. A još ako ga podržiš i kad krene da ih pljuje… pa još i nadodaš… onda si ga kupio za ceo život. Jer svako voli da mu drugi potvrde koliko su loši njegovi najbliži.

To što će mu se uskoro život pretvoriti u pakao nemoj da brine ni tebe ni njega. Čoveku je dovoljno da u životu ima jednu istinski blisku osobu. Zašto to ne bi bio njegov lajf kouč?

 

KORAK BR. 5: Da bi dodatno ojačao klijentov i svoj zavisnički odnos, poigravaj se sa njegovim slabostima, strahovima i potrebama.

Na primer, ako si žensko i nisi baš za bacanje, a imaš klijenta kojem su lepe žene slabost, za sesije sa njim se posebno pripremi. Idi kod frizera. Napadno se našminkaj. Obuci kratku suknju i mrežaste čarape. A kad sedne naspram tebe, gledaj ga iz malog mozga. Ali budi u pripravnosti! Ako pokuša da ti za vreme sesije dodirne nogu ili da te pozove da izađete, dobro ga izvređaj da mu više tako nešto ne padne napamet! Neka jednom zauvek shvati da u sesiji može da hvata zazubice i ima vizuelni užitak, ali ništa više od toga. Uostalom, ipak si ti profesionalac.

Ako se radi o edipovcu, glumi mu mamu. Ako se rastuži, ti mu dodaj maramice, nemoj sam da ih uzima. Možeš i da ga blago pomaziš po kosi. Ako je žedan, ne dozvoli ni slučajno da sam sebi sipa vodu, možda će da prospe. A ako slučajno zimi dođe suviše lagano obučen, dobro ga izgrdi. Majčinskim tonom.

I uopšte, nastoj da zadovoljiš u svaku njegovu nezdravu potrebu i da mu nikad ne dozvoliš da odraste i zakorači u svoj novi život bez tebe.

 

I za kraj, kratko podsećanje…

Eto. Nadam se da si shvatio suštinu. Ako želiš da postaneš „lajfkouč iz pakla“, ne dozvoli nikad da se u tvojoj sesiji razvije previše opuštena atmosfera. Za početak, iznajmi zastakljen lokal na najprometnijem mestu u gradu! Klijentu nikako ne daj da se raspričava jer to može i kod kuće. Kod tebe je došao po savet, što znači – ti si taj koji priča. Cilj sesije nije da on prepozna svoje kvalitete, već da prepozna tvoje. A kod sebe treba da prepozna slabosti i nedostatke. Zato nastoj da ga ubiješ u pojam kad god ti se za to ukaže prilika. Pomozi mu da što pre shvati da ima groznu porodicu, baš kao što je i tvoja. Ali zato imate jedno drugo.

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.