Granice između kouča i klijenta – II deo

Kako da postaneš VRHUNSKI LIFE COACH – deo 3

Lekcija br. 2 (drugi deo):

Uspostavljanje granice između kouča i klijenta – TVOJE VREME I TVOJ NOVAC

Tvoj klijent i ti imate naprosto fenomenalan odnos. Ti si njegov čovek od poverenja. Ostvarenje njegovih poslovnih ciljeva, zahvaljujući vašem radu, sjajno napreduje… Doduše, u poslednje vreme kasni u sesije po pola sata, nekad bogami i više… A poslednju sesiju ti nije platio jer je morao da plati seansu „onoj isceliteljki sa kojom nije tako blizak kao sa tobom“. Koju kapiju si zaboravio da zatvoriš?

GRANICE IZMEĐU KOUČA I KLIJENTA – 2

Kapija br. 2 – TVOJE VREME

Da, treba da se zbližite. Da osete da slobodno mogu da računaju na tebe kad god im trebaju sesije. Shvataš li šta si upravo pročitao? Kao što vidiš, klijent ne može da računa na tebe kad god mu padne napamet. Niti kad god poželi da proćaska o najnovijim dešavanjima u njegovom životu. Zato je veoma važno da svom klijentu, kada je u pitanju tvoje slobodno vreme, postaviš granice. Ali da bi ih postavio, prvo moraš ti da znaš gde su.

„Moj klijent mi redovno kasni u sesije.“

Krute granice nisu dobro rešenje. Ali ni suviše labave U ovom slučaju, zlatna sredina je negde na 15-tom minutu sesije. Ako klijent kasni više od toga (a nije se javio), nisi dužan da ga čekaš. A on je dužan da plati.

Šta ako se uopšte ne pojavi?

Ne kaže naš narod uzalud „Bolje sprečiti nego lečiti.“ Najbolja preventiva je da već pri prvom susretu, kada se budete dogovarali o budućem radu, kažeš klijentu da je dužan da svoju sesiju, ukoliko je sprečen, otkaže najmanje 48 sati ranije. I da će je u protivnom platiti.

Ovo ne činiš samo zbog sebe. Desiće ti se da ćeš odbiti nekoga ko vapi za sesijom, a posle će se ispostaviti da si ipak mogao da mu pomogneš.

„Ja se sa mojim klijentom često dopisujem.“

Ako stvarno ovo radiš, odmah prestani!

Ovo škodi i tebi i klijentu. Evo i zašto.

Sesiju (nadam se) uvek počinješ i završavaš na isti način. Svaki put kada objaviš početak sesije, klijentova koncentracija se popravlja. On je momentalno spreman da se sretne sa sobom i sa temama koje je izabrao za vaš rad. Kada objaviš završetak sesije, ovo znači da prestaje proces pružanja stručne pomoći. Osoba se vraća svom životu van sesija. A i ti se vraćaš svom. Onom na koji imaš pravo.

Ako ovako ne uradiš, desiće se mnoge stvari od kojih nijedna nije dobra. Pomenuću dve.

Klijent će imati štete jer će se na ovaj način materijal za rad rasipati van sesija.Na kraju neće znati šta vam je pričao a šta ne. Takođe ćete propustiti da neke značajne informacije obradite na kvalitetan način. Što se tebe tiče, na ovaj način sebi si oduzeo vreme neophodno za odmor i skupljanje snage za nove profesionalne poduhvate. Vremenom kvalitet tvog rada će se smanjivati a tvoja psihička stabilnost slabiti.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Kapija br. 3 – TVOJ NOVAC

I dođosmo do plaćanja…

Sesije nikad ne daješ na veresiju. Ako radiš direktno, klijent donosi novac za sesiju onda kada u nju dođe. Ako je nije otkazao 48 sati ranije takođe će je platiti. Na ovaj način ne samo što će ispoštovati tvoje vreme i interese, već će izgraditi disciplinu poštovanja dogovora za sesije.

Jasni dogovori su uvek najbolji dogovori.Ako radiš onlajn sesije, praktikuj da ti novac uvek legne pre sesije.

Svakako da se može desiti da tvoj stalni klijent jednom zaboravi da donese novac u sesiju ili ne stigne da za nju uplati. I to je skroz u redu. Ali jednom. U protivnom, koliko god si human i voliš da pomažeš ljudima, tvoj potisnuti bes na klijenta zbog njegovog nepoštovanja dogovora sigurno će uticati na kvalitet tvog rada.

Možda si osoba koja želi dapruža besplatnu pomoć onima kojima je ona potrebna. Ali onda je pruži onome ko stvarno ne može sebi da je priušti. U ovom slučaju, to će biti tvoj svestan izbor, da nekome sa zadovoljstvom pokloniš jednu ili više sesija. Ali obavezno unapred dogovorite koliko…jer kao što rekosmo, jasni dogovori su najbolji dogovori.

ZAKLJUČAK:

VRHUNSKI LIFE COACH zna klijentu da postavi granice. Njima će čuvati:


1. Svoju privatnost
2. Svoje vreme
3. Svoj novac

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.