CIJ ti se nije ostvario jer nije adekvatne VELIČINE

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Pre nego što naučimo kako da ostvarimo ciljeve, hajde da saznamo zašto nam se ponekad ne ostvaruju. Razloga je mnogo, ali nekoliko ih je najčešćih.

Priča o Silvani, prezahtevnoj majci

Silvana je bila prezahtevna majka. Iako je šesnaestogodišnji Srđan bio dete za primer, onje bio je glavni razlog njenih sekiracija. Nakon što je počela da nabraja broj i vrste zadataka koje mu je svakodnevno dodeljivala, kao i mnoštvo i veličinu ciljeva koje je umesto njega postavljala, postalo je kristalno jasno da problem nije u Srđanu već u njoj. Teškom mukom uspela sam da se u Srđanovo ime izborim za smanjivanje obaveza i davanje dozvole da bar neke od svojih ciljeva, pogotovo onih koji se tiču njegove buduće struke, sam postavlja. Ovo je motivisalo Srđana da ispuni skoro svaki svoj zadatak, ali je u njegov život donelo i više slobode.

CIJ ti se nije ostvario jer nije adekvatne VELIČINE

Dva faktora koja GARANTOVANO smanjuju motivaciju

Naša motivacija se smanjuje u dva slučaja: ili je postavljen cilj suviše mali pa nam nije dovoljno izazovan, ili je toliko velik da nam se čini neostvarljivim. Šta mislite, da li bi berzanskom stručnjaku sa sedmocifrenim godišnjim prihodom bila izazovna ponuda da radi na šalteru brze hrane za 200 evra mesečno? Ili profesionalnom biciklisti da učestvuje u dečijoj trci na biciklima sa pomoćnim točkićima? Nasuprot ovome, šta mislite, da li bi se jedan raznosač pice bez ikakvog drugog obrazovanja usudio da konkuriše za poziciju finansijskog direktora najveće kompanije u svojoj zemlji? Ili, da li bi roditelji svoje trogodišnje dete koje jedva vozi bicikl sa točkićima prijavili za trku Tur de Frans? U sva četiri slučaja – nezamislivo, zar ne?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.