Šta kad TVOJ cilj NIJE TVOJ?

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Pre nego što naučimo kako da ostvarimo ciljeve, hajde da saznamo zašto nam se ponekad ne ostvaruju. Razloga je mnogo, ali nekoliko ih je najčešćih.

Priča o Suzani, večitoj studentkinji… sve dok…

Iako je bila užasno gadljiva, izuzetno hipohondrična i plašila se krvi, Suzana je izgubila 6 godina u pokušaju da završi prvu godinu medicine… sve dok nije u relaksacionoj vežbi kontemplirala na temu životnog poziva i shvatila da želi da bude učiteljica… iako će to razočarati njenog dedu hirurga i oca pedijatra… Sada završava već drugu godinu učiteljskog fakulteta, daje sve ispite u roku i bez sumnje, biće sjajna učiteljica.

 

ŠTA KAD TVOJ CILJ NIJE TVOJ?

Zbog sebe ili zbog drugih?

Sve što radimo, radimo ili zbog sebe ili zbog drugih. Drugim rečima, naše ponašanje je ili autentično – odražava nas, naše stavove, uverenja, osećanja, želje i potrebe ili je reaktivno – predstavlja našu reakciju na okruženje.

Da li ćeš kupiti i treću peglu?

Zamislite sada ovo: Pokvarila vam se pegla i vi odlazite u radnju i kupujete drugu. Ostvarivanjem cilja da kupite peglu zadovoljavate svoju potrebu da nosite ispeglanu garderobu. Ali ako u kući već imate dve pegle, a onda vam na vrata dođe trgovački putnik i manipulativnim tehnikama ubedi vas da kupite i treću, onda govorimo o reaktivnom cilju, o pogrešnom razlogu zašto nešto činimo.

Usudi se da slediš svoj put

Dakle… Ako ciljeve postavljamo zbog sebe, to je sasvim u redu. Ako ih postavljamo da bismo drugima poslali nekakvu poruku o sebi, onda je bolje da ih zaboravimo i da pronađemo način da im tu istu poruku saopštimo na neki drugi način.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.