Šta kad tvoje »ŠTA« nema svoje »KAKO«

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Pre nego što naučimo kako da ostvarimo ciljeve, hajde da saznamo zašto nam se ponekad ne ostvaruju. Razloga je mnogo, ali nekoliko ih je najčešćih.

Priča o Bojani, „dežurnom vatrogascu“

Bojana je propustila 3 roka za polaganje ispita jer bi, zbog nemanja strategije, uvek kasno počela, bez ikakvog jasnog plana, da bi par dana pred ispit shvatila da je više od pola gradiva ostajalo nenaučeno. Pored ovoga, kada je spremala ispite, Bojana ni na koji način nije svoj život prilagođavala njihovoj pripremi. Budući da je živela kao podstanar, i dalje je prihvatala poziv za svaku kafu sa baka-Micom i svako malo skakala da ispunjava raznorazne hirove zaludne starice. Situacija se promenila kada je za naredni ispit konačno napravila adekvatnu strategiju – pripremila je najpre kompletan materijal, izračunala koliko ispitnih pitanja treba svakog dana da prelazi (ostavljajući vikende za prelišavanje), organizovala svoje vreme i prostor i odradila ostale važne korake u ostvarenju ovog važnog cilja. Konačno je njeno učenje počelo da daje rezultate.

Šta kad tvoje »ŠTA« nema svoje »KAKO«
Kad kreneš, ne zaustavljaj se

Koliko puta smo nešto odlučili da učinimo, krenuli smo puni entuzijazma, a onda je naš cilj prosto nestao u akciji, i to nekoj koja nema veze sa njegovim ostvarenjem? Negde nam je usput ispao iz fokusa, poput karamele iz džepa dečaka koji je, nameravajući da se njome zasladi kad stigne u školu, usput trčao za drugarima, pravio stoj na glavi i igrao se sa kučencetom u obližnjem parku.

Da li je u tvom životu sve na svom mestu?

Da bismo uvideli značaj dobre organizacije, zamoliću vas da za trenutak zamislite svoj život kaoraskošnu kuću u kojoj ima svega, ali stolice nisu pored stola nego na njemu, escajg nije u kuhinjskoj fijoci već u cipelarniku, a cediljka za limun pliva u WC šolji. Očigledno, da bismo vodili kvalitetan život, nije dovoljno da imamo sve što nam je potrebno, već i da to »sve« – ili bar većina – stoji na svom mestu. A ovo se ne odnosi samo na naš prostor već i na vreme. Nije dovoljno da preduzimamo sve neophodne korake već i da to činimo određenim redosledom.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Napravi listu ciljeva. I poštuj redosled

Primenjeno na realizaciju ciljeva, ako smo napravili listu koraka koji će nas dovesti do njih, potrebno je manje-više znati i njihov redosled. Takođe, cilj se neće ostvariti ako sebi dozvoljavamo da nam svako malo sa njega odvlače pažnju sporedne, manje važne stvari. Naravno da se ništa strašno neće desiti ako smo se, zbog proslave svog rođendana uspavali i zakasnili na posao, ili ako smo pri povratku kući zaboravili da kupimo hleb. Ali ako smo student i treba da napišemo za naredni dan seminarski rad od 20 strana, onda ne možemo sebi priuštiti odlazak u mesečnu nabavku, popravljanje šporeta i ispijanje duple kafe sa cimerom. Ono što nam u ovakvoj i svakoj drugoj situaciji nedostaje jeste dobra strategija. Drugim rečima – redosled akcija koje će nas dovesti do željenog cilja. U protivnom, šanse za ostvarenje ciljeva ozbiljnijih od šetnje kučeta ili spremanja doručka skoro da su ravne nuli.

Gde odlazi tvoje energija?

 

Jedno od pitanja koje vam posebno preporučujem za unapređenje lične organizacije bilo bi: „U šta trenutno investiram svoju energiju?“ Najbolje bi bilo izabrati jedan uobičajen radni dan i tokom celog tog dana, na svakih pola sata, ponavljati sebi isto pitanje: „U šta trenutno investiram svoju energiju? Da li me ovo što sada radim približava cilju ili me udaljava od njega?“ Kada prvi put primeni ovaj test, većina nas doživi šok kada shvatimo koliko našeg vremena i energije odlazi ni u šta.

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.