CILJEVI SU NAJBOLJI MERAČI USPEHA

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Iako relativno mlad, Aleksa je vlasnik veoma jake firme koja zapošljava zavidan broj ljudi. Pored njegove hrabrosti i visoke poslovne etike, za njegov uspeh najzaslužnija je sistematičnost i sposobnost da svaki svoj budući uspeh predstavi nizom ciljeva koje treba ostvariti da bi se do njega došlo… a koji ga opet, zajedno sa već ostvarenima i onima koji će se tek ostvariti, dovode do onog glavnog – da se penzioniše u svojoj 40-toj i pretvori svoj posao u hobi. Ukoliko bi bilo ko želeo da stekne uvid u veličinu Aleksinog uspeha, dovoljno bi bilo da baci pogled na listu ciljeva koje je do sada ostvario i koju koristi kao banku sećanja kojoj se vraća svaki put kada treba da se suoči sa nekim novim, izazovnim ciljem čijim će ostvarenjem proširiti granice svojih moći.

CILJEVI SU NAJBOLJI MERAČI USPEHA

Koji je najefektiji način da sebe predstaviš kao uspešnog?

Ako gradonačelnik nekog mesta želi da se kandiduje za novu funkciju, on neće pričati pred glasačima o svojim propalim snovima, o svim stvarima koje je nameravao da učini ali mu se nije dalo i svim sjajnim idejama koje nikada nije sproveo u delo jer nije imao vremena. Ako je mudar, on će pričati o rešenim problemima, sređenim parkovima, otvorenim vrtićima,o renoviranom bioskopu u centru grada… Drugim rečima – o ciljevima koje je ostvario. On zna da će ljudi njegov uspeh procenjivati na osnovu učinjenog a ne onog što je u njegovoj glavi. Naravno da nema ničeg lošeg u dobrim idejama, ali ako njihovo ostvarenje redovno izostaje, one vremenom gube vrednost u očima onoga kome se predstavljaju.

Vodi računa kako se izražavaš!

Ova priča daje nam ideju kako da za relativno kratko vreme na osnovu nečije priče zaključimo da li se radi o istinski uspešnoj osobi, drugim rečima – o osobi koja ostvaruje svoje ciljeve. Recept je vrlo jednostavan – dovoljno je samo obratiti pažnju na način izražavanja. Ako je njena priča haotična, nejasna, sa puno opših mesta, takva osoba verovatno nije daleko dogurala. Jer ko nema jasne misli, nema ni jasne ciljeve… a ko nema jasne ciljeve, ne može ih ni ostvariti. Nasuprot ovome, kada uspešni ljudipričaju o svojim ciljevima, najčešće možemo stvoriti savršeno jasnu sliku njihovog ostvarenja.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.