TVOJ CILJ TI POMAŽE DA UPOZNAŠ SEBE

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Kada je došla u sesiju, Lana je smatrala da je njen glavni cilj da konačno završi fakultet i počne da radi u jednom od domova za decu bez roditeljskog staranja. U tom cilju nije bilo ničeg lošeg – naprotiv! Ali jaka  emocija tuge i suze kojima je njena priča o napuštenoj deci bila propraćena navele su me da je pozovem na jedno važno putovanje. Trebalo je da ode u prošlost i upozna uplakanu devojčicu koju je osećaj odbačenosti pratiotokom celog detinjstva a nastavio je da je prati i kada je odrasla.On ju je onemogućavao da izgradi skladne odnose sa okruženjem, a pr svega, sa momkom za kojeg je trebalo uskoro da se uda.

Tokom našeg rada, Lana je brzo shvatila da je ta devojčica u njoj, pružajući rukudrugoj odbačenoj deci, zapravo pokušavala dai samadobije prihvatanje za kojim je toliko žudela. Lana je ostvarila svoj početni cilj– završila je fakultet i zaposlila se upravo u ustanovi u kojoj je želela. Ali je usput ostvarila i jedan daleko vredniji – iscelivši jedan važan deo svoje duše, oslobodila se velike količine bola i osposobila za građenje harmoničnih odnosa.

CILJ TI POMAŽE DA UPOZNAŠ SEBE

Da li si sada bolje razumeo sebe?

Naši ciljevi nam pomažu da razumemo sebe. Kada nismo sigurni šta je to što zaista želimo, sve što treba da uradimo jeste da zamislimo cilj kao već ostvaren i da onda sebe upitamo šta ćemo time dobiti? Kada dobijemo odgovor, treba ponoviti pitanje: »I onda? Šta ću time dobiti?« I opet: »I onda? Šta ću time dobiti?« I tako dalje, sve do krajnjeg odgovora nakon kojeg nema novog »I onda?« Taj odgovor će nam veoma pomoći da bolje razumemo sebe, svoje najdublje potrebe i želje. I ne samo to. Sagledavanjem krajnje dobiti koju ćemo od tog cilja imati daćemo još jednom sebi priliku da proverimo da li je to nešto što zaista želimo ili smo možda »pobrkali lončiće.«

Kada kupuješ skup auto… šta u stvari želiš?

Evo jednog hipotetičkog primera (mada ne sumnjam da svako od nas poznaje bar jednu osobu poput ove): Razveden muškarac srednjih godina koji već dugo nema vezu mašta o kupovini auta koji trenutno prevazilazi njegove finansijske mogućnosti. Da bi proverio da li je skup auto zaista ono što mu treba, služi se navedenim pitanjima. To izgleda otprilike ovako: »Kupujem skup auto. I onda? Šta ću time dobiti? Osećaću se moćnije. Biću interesantniji ženama. I onda?Šta ću time dobiti? Privući ću neku atraktivnu žensku. I onda? Šta ću time dobiti? Možda ću se njome i oženiti. I onda? Šta ću time dobiti? Biću srećan, osećaću se voljenim i prihvaćenim. I onda? Onda…Onda… Čekaj! Da li ću sigurno biti voljen i prihvaćen? Šta ako jednog danashvatim da moja žena više voli moj auto nego mene? Ili je auto navede na pogrešan zaključak kako imam više novca nego što imam, pa kad shvati da se prevarila, počne da traži odstupnicu?« Ukoliko je mudar, ovaj muškarac će zaključiti da ono što njemu treba nije auto već malo više samopouzdanja i srodna duša, i to svakako ne ona čija će se naklonost meriti kubikažom njegovog automobila i dubinom njegovog novčanika. Zato odlučuje da kupi auto u skladu sa svojim mogućnostima. I da počne više da se druži kako bi povećao šanse da sretne ženu svog života.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.