DOK KOMUNICIRAŠ, IMAJ NA UMU ŠTA ŽELIŠ DA DOBIJEŠ

Šta je komunikacija? Postoji mnogo definicija. Najjednostavnije bi bilo reći da je to razmena informacija između dvoje ili više ljudi, ili još jednostavnije, prenošenje poruka.

 

IMAJ NA UMU ŠTA ŽELIŠ DA DOBIJEŠ

Dakle, vi želite da prenesete određenu poruku, imate cilj, i zato ste VI odgovorni za njegovo ostvarenje. A da bi ona bila uspešna:

  • Treba da znate šta želite.
  • Otkrijte šta dobijate.
  • Menjajte svoje postupke (taktike) sve dok ne dobijete to što želite.

KORISTAN I BESKORISAN STAV

Zamislite da vas je policajac zaustavio zbog prebrze vožnje.

Beskoristan stav:

Bilo bi potpuno pogrešno da policajcu kažete da mu je radar neispravan. Ili da  potpuno izgubite strpljenje, planete i kažete da ste gradonačelnikov rođak i da više nikad nećete doći u taj grad.

Koristan stav:

Ako želite da se dopadnete policajcu, da ima razumevanja i ne napiše vam prijavu, morate zauzeti koristan stav kao što je: “Žao mi je,” ili ”Ako, to je pošteno”, ili “Bože, kakva sam ja budala!”

Stvarno beskorisni stavovi su:

ljutit, sarkastičan, nestrpljiv, nezainteresovan, neučtiv, uobražen, pesimističan, uznemiren, nepristojan, sumnjičav, osvetoljubiv, uplašen, samosvestan, podrugivački, zbunjen, pokoran

Stvarno korisni stavovi su:

topao, srdačan, pun poverenja, pun podrške, opušten, predustretljiv, radoznao, snalažljiv, prijatan, koristan, zanimljiv, smiren, strpljiv, pristupačan, vedar, zainteresovan.

 

Toliko za sada. Naučite ova pravila i povećajte mogućnost da svojom komunikacijom dobijete to što želite. Jer ako tokom komunikacije vi nemate jasan cilj, drugi će ga za vas imati.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Ako želite da usavršite svoje umeće komunikacije, prijavite se za 5-mesečnu obuku+trening “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.