KAKO DOBITI OPROŠTAJ? – deo 1.

Ranije smo pričale o tome kako oprostiti. Ali šta kada se, zbog sopstvene greške, mi nađemo u nečijoj nemilosti i kada nam je očajnički potreban njegov oproštaj?… Kada se ne radi o bezazlenoj greščici već nečemu zasta krupnom – prevari, izdaji, neoprostivoj laži?

KAKO DOBITI OPROŠTAJ

 

Da li se kajemo ili „kajemo“?

Istinsko pokajanje podrazumeva duboko žaljenje zbog učinjenog, rešenost ne samo da se to više nikada ne ponovi već i spremnost da se, ako je to ikako moguće, iskupimo. Ako se niste pronašli u ovim rečima, možda je najbolje da odmah odustanete od cele priče. U protivnom, primena navedenih tehnika u manipulativne svrhe kad-tad staviće vas u još goru poziciju od početne. Ukoliko vam je zaista, zaista žao i spremni ste da učinite sve što je potrebno da ispravite svoju grešku, onda naučite naredne korake.

Naučite ih glavom, a potom primenite srcem.

Kako dobiti oproštaj?

 

– Pažljivo saslušajte sagovornika. Ne prekidajte ga i NIKAKO ne umanjujte veličinu svog greha. Ako to učinite, oštećena strana će se dodatno razbesneti jer će imati osećaj da je pravite ludom. Naprotiv, ako uspete da izdržite bujicu besa od koje verovatno jedva stojite na nogama, šanse da sačuvate odnos su se povećale za 50%. Ovim ste dali svom sagovorniku priliku da se oslobodi viška negativnih emocija i on će postati daleko razumniji.

 

– Pokažite razumevanje. Povremenim klimanjem glave, ponavljanjem ili parafraziranjem njegovih reči, pokažite sagovorniku da ga stvarno slušate. Na primer, kada kaže da se osetio kao da ga uopšte ne poštujete, ponovite: „Osećao si se kao da te ne poštujem?“ Još bolje, u pauzama ili na kraju njegove priče postavite neko podpitanje kojim ćete pokazati želju da još bolje razumete svog sagovornika.

 

– Ukažite mu poštovanje, stavite ga iznad sebe. Vaš sagovornik u ovom trenutku oseća da mu je uskraćeno poštovanje, a verovatno i sam sebe manje poštuje. Nadoknadite mu taj manjak. Pognite glavu! Ne svađajte se! Ne protivite se! Budite manji od makovog zrna. Pokažite istinsko kajanje. Stavite mu do znanja da ste tim postupkom mnogo više ponizili sebe nego njega. Ovo nije trenutak za čuvanje ponosa.

 

– Pokažite saosećanje. Pokažite rečima, tonom i izrazom lica da vas priča vašeg sagovornika veoma dotiče i da i sami osećate bol zbog činjenice da je vaš odnos doveden u pitanje. Pokažite sagovorniku da nije jedini koji snosi negativne posledice tog nemilog događaja.

postani Majstor Komunikacije

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.