GENERALNO SPREMANJE u vreme KORONE – deo 1.

Kada ti život da limun, napravi limunadu. A kada ti da koronu, napravi generalno spremanje.

Pa da krenemo…

GENERALNO SPREMANJE u vreme KORONE - deo1.

Ako ste raspoložen za “pravljenje limunade”, zavrni rukave, jer te čeka generalno spremanje sopstvenog života. Ono je s vremena na vreme potrebno tebi, baš kao i domu u kojem živiš. I sastoji se od dva koraka: pravljenja inventara (procene trenutnog stanja) i uvođenje novih elemenata (planiranje željenog stanja).

U daljem tekstu, delim sa tobom jedan fragment moje knjige OSTVARI SVOJ CILJ, savršenog pomoćnika pri ostvarivanju bilo kog cilja, pa i onog opšteg – da konačno svoj život dovedeš u red.

Napravi inventar!

Pretresamo svaki značajan kutak svog života i utvrđujemo čega imamo u izobilju a šta nam nedostaje, šta želimo da zadržimo a šta odbacujemo.

Da bismo bili efikasniji, zamislićemo da je naš život kuća sa sedam soba. Svaku sobu ćemo obići, pregledati, očistitii na kraju napuniti onim što joj nedostaje. Naravno, imaćemo na pameti da je nemoguće da svaka soba bude uvek u savršenom redu. U protivnom, ovo nas može navesti da odustanemo. Ali, o perfekcinizmu – naozbiljnijem protivniku velikog spremanja – pričaćemo u trećem delu ove lekcije.

Spremni za pravljenje inventara?

Nadam se da ste spremili neku beležnicu. Biće vam uskoro potrebna jer se od vas očekuje da, pri ovom obilasku, za svaku od „soba“ zapišete u par rečenica utiske o onome što ste u njoj zatekli… da li je prazna ili pretrpana, uredna ili u haosu, šta u njoj vredi zadržati a šta treba pod hitno izbaciti… Zakoračimo u prvu sobu i zapišimo šta smo u njoj našli, a potom i u drugu…

1. ZDRAVLJE (Kakvo nam je fizičko zdravlje? Da li imamo željen broj kilograma? Da li se zdravo hranimo, dovoljno krećemo? U kojoj meri i na koji način brinemo o svom telu?)

2. POSAO/KARIJERA (Koliko smo uspešni u svom školovanju/poslu? Koje su najslabije i najjače tačke naše karijere/posla? Da li smo zadovoljni školom/studijama/poslom koji smo izabrali?)

3. EMOTIVNI ODNOSI (Kakve odnose imamo sa svojim najbližima – porodicom, partnerom, decom? U kojoj meri ostvarujemo bliskost i kog je ona kvaliteta?)

4. MATERIJALNA SITUACIJA (Kako procenjujemo svoje trenutno materijalno stanje? Gde živimo, šta posedujemo, da li nas čeka neka veća kupovina ili smo je upravo obavili? Imamo li stabilne prihode koji pokrivaju osnovne troškove? Ili imamo i mnogo više od toga?)

5. DRUŠTVENI ŽIVOT (Da li se negde krećemo, da li nam neko dolazi? Ili smo u izolaciji? Imamo li prijatelje, kakvi su? Da li smo članovi nekih društvenih organizacija? Idemo li na neke društvene skupove, u pozorište, bioskop, koncerte, možda večeri poezije? Jednom rečju – u kojoj meri i na koji način smo povezani sa ostatkom sveta?)

6. LIČNI RAZVOJ (Da li imamo neku uhodanu strategiju samopoboljšanja, od dnevne rutine, preko knjiga, do pojedinih specifičnih događaja tipa radionica, seminara i sl? Šta smo u poslednje vreme učinili da unapredimo sebe? Ovde se ne misli na stručno usavršavanje već šta činimo da bismo postali kvalitetnija osoba.)

7. UŽIVANCIJA (Za kvalitetan, ali i produktivan život, periodi opuštanja su jednako važni kao i periodi napornog rada, jer samo u kombinaciji daju optimalne rezultate. Koliko sebi dozvoljavamo da se opustimo, zabavimo, možda čak i glupiramo? Ne zaboravimo da ovo poslednje dokazano produžava život!)

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

postani Majstor Komunikacije

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.