Šta je lep razgovor

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Milenina priča

– Lepo ću da poludim. Dragan i ja kao da smo zaboravili normalno da pričamo.

– Hajde da čujemo primer.

– Evo najsvežijeg. Juče ulazi u kuću i treska vratima. Na moje „Šta ti je“, kreće da osipa paljbu…Između ostalog, kako sam ja kriva što se uvalio u kredit za stan, pa sad mora da trpi svog šefa kretena. Podsetila sam ga da nam je veći stan trebao zbog još jednog deteta koje je on želeo. I da problem nije u njegovom šefu kretenu nego u njegovoj neprilagodljivosti. Navikao čovek da sve bude po njegovom, da se ništa ni sa kim ne dogovara…

„Alo, čoveče“, rekla sam mu, nisi se bre ni sa rođenom ženom dogovarao kad si pravio dete. Ja prestala da uzimam pilule a ti iskoristio priliku! A lepo sam ti rekla da još uvek ne želim drugo dete. Ako si mislio da ćeš tako da me zarobiš, grdno se varaš… Ne, dragi moj… Ako te neko voli, uzeće te i sa četvoro dece, a ne sa dvoje…“ Je l’ tako?

– Čekajte – prekidam moju sagovornicu – Ako dobro shvatam, vaš muž je došao kući besan na svog šefa. Šta bi po vama bio zdrav scenario ove priče?

Pod jedan, da lepo uđe u kuću a ne da treska vratima. Pod dva, da sa mnom lepo razgovara a ne da se dere i vređa.

 

Šta znači „lep razgovor“?

U navedenom primeru vidimo da pravi razgovor nije ni postojao. Pre bi se moglo reći da su Milena i njen muž vodili dva paralelna monologa. Nažalost, ovakav model odnosa je veoma čest i nije samo „privilegija“ bračnih parova.

Ljudi kao da su generalno zaboravili – ili nikada nisu ni naučili – da lepo razgovaraju. Budući da se radi o ozbiljnom „komunikacijskom feleru“, hajde da vidimo kako se on otklanja.

Kvalitetan razgovor čine dva elementa:

  • držanje pažnje i
  • razumevanje

STA JE LEP RAZGOVOR

Držanje pažnje

Držati pažnju znači da dok naš sagovornik priča, mi ne ćutimo i čekamo da dođe naših pet minuta već ga stvarno slušamo. Nemojte da vas obeshrabri ako druga strana ne poštuje „nova pravila igre.“ Dozvolite joj da ih od vas nauči. Verujte da samo ova jedna promena može izazvati revoluciju u vašim odnosima. Jedna od njenih najvećih dobrobiti je što je pravi penicilin za potencijalne konflikte.

Primer:

Pretpostavimo da sa nekim imate raspravu oko nečega. Pokušali ste mnogo toga, ali ništa ne pomaže. Umesto da dignete ruke od svega i odete, nastavite da držite pažnju na toj osobi. Ona će možda početi da urla na vas, da napada i vređa … Nastavite da držite na njoj svoju pažnju. Ona će još neko vreme vikati i besneti, i još neko vreme… ali će na kraju reći: »Što ćutiš?« A vi kažete: »Ne znam šta da kažem. Slušam te i nadam se da će se nešto desiti, jer ne znam šta drugo da radim.« Osoba će momentalno odreagovati na ovo. »Stalo mu je«, zaključiće, čak i ako joj ništa drugo niste rekli. A to je divno.

Rešenje:

Znam, ponekad je jako teško držati svoju pažnju na nekome.

Možda vam u sekundi misli odlutaju, ili vam osoba preko puta vas kaže: »Bednice jedna! Kako si mogla to da mi učiniš? Izdala si me, uzela si mi sve što imam i ništa mi nisi ostavila. Da li si svesna koliko si me povredila?«  A vi morate tamo da sedite, ćutite i držite svoju pažnju na toj osobi, a najradije biste joj viknuli: »O čemu, bre, pričaš? Pa ti si meni to uradio!«, i potom ustali i otišli.

Umesto toga, uz veliki napor, vi ćete učiniti to što se od vas očekuje. Na kraju će vam on reći nešto u stilu: »Šta je, u šta buljiš?« To je već realnija komunikacija.

Dakle, vi niste odreagovali i osoba naspram vas je odustala od svoje  negativne reakcije.

 

Razumevanje

A sada reč-dve o razumevanju. Držanje pažnje je preduslov istinske bliskosti. Ali ako ne dolazi do razumevanja, ta bliskost će vremenom početi da opada.

Razumeti osobu znači istinski dopreti do nje, ne samo slušati već i shvatiti šta nam priča.

U emotivnoj vezi, na primer, jedan od najlepših načina da osobi pokažemo ljubav je da pažljivo saslušamo to što ima da nam kaže, jer nam upravo saopštava sebe. Ali ni to nije dovoljno.

Možete se u nekoga zaljubiti, i on u vas, ali ako ne postignete izvesno razumevanje tokom narednih nekoliko nedelja ili meseci, počinju problemi. Ljubav počinje da slabi a kontakt da se gubi. Ali ako dovoljno brzo izgradite razumevanje, kada ljubav doživi prvu krizu, ponovo će oživeti, još jačim intenzitetom, i imaćete divan odnos. Ipak, ne možete se u tom trenutku opustiti i očekivati da će od tada zauvek sve među vama funkcionisati savršeno.

Odnos se mora konstantno negovati, svaki dan, 24 sata dnevno.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach