Otezavajuce i olaksavajuce okolnosti

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

PREPOZNAJEŠ LI SPOLJAŠNJE NEPRIJATELJE?

Dobro je verovati u sebe, ali ne i gajiti lažni pozitivizam koji svoju nazovi-snagu duguje ignorisanju negativnih spoljašnjih faktora. Zatvaranje očiju pred istinom koja nam se ne dopada može nas veoma skupo koštati. Ukoliko ne želimo da bespotrebno potrošimo velike količine vremena, energije pa i novca, bilo bi dobro da prepoznamo svaku značajnu prepreku na putu do cilja a zatim joj posvetimo onoliko pažnje koliko je potrebno za njeno prevazilaženje. Za početak, najbolje je prvo se fokusirati na onu najveću. Najčešće, kada nju prevaziđemo, i mnoge druge, manje od nje, skloniće se same od sebe.

OTEZAVAJUCE I OLAKSAVAJUCE OKOLNOSTI

ŠTA TI OLAKŠAVA OSTVARENJE CILJA?

Svaka situacija ima svojih otežavajućih okolnosti, ali i olakšavajućih. U priči o ostvarivanju ciljeva, olakšavajući faktori će biti naši motivatori i naše najčvršće tačke oslonca. Stoga ne bi valjalo da prođu neprimećeni. To može biti recimo, činjenica da smo taj isti ili neki sličan cilj u prošlosti već ostvarili, ili da imamo dobre ideje ili dovoljno novca za njegovo sprovođenje, ili podršku svog šefa, partnera, porodice; ili da imamo osobinu koja je najvažnija za njegovo postizanje; ili da je taj cilj delimično već postignut; ili da već posedujemo neophodna znanja i veštine za njegovo postizanje.

ČIJA BI TI POMOĆ DOBRODOŠLA?

Čovek nije rođen da bi živeo sam. Svaka normalna individua ima konstantnu potrebu za bliskošću i umrežavanjem sa ostatkom sveta iz mnogih drugih razloga. Jedan od njih je i da imamo kome da se obratimo za pomoć kada nam je ona potrebna.
Za većinu ciljeva mogli bismo slobodno reći da postoji bar jedna osoba koja bi olakšala njihovo ostvarenje, ako ne nekim drugim postupcima, onda bar davanjem emotivne podrške, a to uopšte nije mala stvar.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.