POSTAVLJANJE GRANICA NARCISOIDNIM LIČNOSTIMA

Narcisi će stalno testirati vaše granice, pokušavati da ih pregaze. Pokušavaće da vas osuđuju za svoje problema, da vas tretiraju kao smeće i sl. Kažete da ne želite još jednu čašu vina ili odbijete da se sa njima slažete ili sarađujete, ili im ne dozvolite da vas više iskorišćavaju… burno će reagovati ali će vremenom odustati i otići jer oni beže od ljudi sa čvrstim granicama koje oni ne mogu da pregaze. Oni ne podnose granice. Mogu da zlostavljaju i iskorišćavaju samo ljude koji imaju slabe granice. I stalno su u potrazi za njima. Za njih se lepe. Oni jako dobro znaju koja su vaša prava. Ako se osećate loše kad kažete “ne”, neodlučni ste, pravdate se… savršena ste meta za narcisa. Žive će vas pojesti, napiće vam se krvi.

POSTAVLJANJE GRANICA NARCISOIDNIM LIČNOSTIMA

Da li ste upoznali osobe koje, kada im nešto pričate, oni namerno ne shvataju ili pogrešno shvataju i izvrću svaku vašu reč ako im ne idete niz dlaku? Jednostavno ih ne možete naterati da vas razumeju. To su narcisi i psihopate.

Prepoznaćete ih jer će već pri prvom susretu pokušati da pregaze vaše granice. Možda vrlo suptilno i manipulativno. Zato budite oprezni. Navodiće vas da uradite ono što ne žeilte, pokušaće da odlučuju umesto vas i na sve druge načine da ugrožavaju vašu slobodu izbora.

Pre nego što otkrijemo još neke tajne o postavljanju granica ovom tipu ličnosti, evo male vežbe za vas. Pokušajte sami, pre nego što saznate odgovore, da odgovorite na ova dva pitanja:

  • Kako se (po vama) treba ophoditi prema njima?
  • Kako biste postavili granicu narcisoidnoj osobi? Navesti konkretan primer.
5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Ako želite da usavršite svoje umeće komunikacije, prijavite se za 5-mesečnu obuku+trening “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.