Prava i odgovornosti

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 30 godina i živim u seoskom domaćinstvu sa mužem, sinom i muževljevim roditeljima. Svekar mi je grub, bahat i ima problem sa alkoholom. Svekrva je veoma požrtvovana majka i žena i pretrpela je mnogo toga od strane svog muža. Ipak, iako nju smatram daleko boljom osobom od svekra, moj glavni problem u toj kući nije on nego ona.

Najkraće rečeno, iako naizgled slaba, na neki čudan način ona uspeva da upravlja kućom, svima nama, pa čak i vaspitavanjem mog šestogodišnjeg deteta. Njena reč se najviše poštuje, čak i od strane mog svekra kada je trezan. Kad ja nešto kažem, moj muž me često ni ne čuje, a kad mu kaže majka, on posluša. Kada mu to prebacim, on kaže kako treba da me je sramota jer njegova majka robuje svima nama.

Ne kažem ja da on nije u nekom smislu u pravu jer sam ja, zahvaljujući njoj, pošteđena velikog broja kućnih obaveza. Ali mi strašno smeta što, i tako „slaba“ ona uspe u sve da se meša i sve svoje da istera.

Prava i odgovornosti

Draga MM, vaša svekrva je neosporno jedna vrlo požrtvovana osoba i rekla bih da ona, u fizičkom smislu, zaista skoro uvek „izvuče deblji kraj.“ Moraćete priznati da je tolika žrtva nekako sama po sebi obavezujuća. I ne samo to, već je i najveći generator vaše griže savesti ukoliko joj se suprotstavite.

Nije redak slučaj „majke žrtve“ koja od svoje dece očekuje drugu vrstu žrtve. U velikoj meri, vas vaša svekrva sve tretira kao svoju decu, prihvata u odnosu na vas skoro sve roditeljske obaveze, ali zadržava i roditeljska prava. A roditeljska reč je uvek poslednja.

Rešenje je vrlo logično – ukoliko želite da u toj kući dobijete više prava, moraćete da preuzmete i više odgovornosti. Ne kažem da treba da se sa svekrvom otimate oko kućnih obaveza, ali se diskretno i postepeno potrudite da se više angažujete. Što se više budete angažovali, utoliko ćete više prelaziti iz identiteta deteta u identitet zrele žene, a tako će rasti i vaše pravo glasa.

Ukoliko želite, možete već od danas početi da registrujete sve situacije u kojima, umesto sa pozicije zrele osobe, nastupate sa pozicije deteta koje očekuje da drugi brinu o njemu. Pronađite način da i svog muža motivišete na slične akcije. I ne zaboravite – u onoj meri u kojoj vaša svekrva bude „robovala“ vama, u toj meri će očekivati da i vi „robujete“ njoj.

Trening poslovne i licne komunikacije