Ravnopravan odnos

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 23 godine, udata sam i imam bebu od 7 meseci. Moj muž je moja prva (nadam se i poslednja) prava ljubav a mislim da sam i ja njegova. Znam da voli i mene i našu ćerkicu, baš kao i mi njega.

Ipak, moglo bi se reći da naš brak i porodica njega daleko manje koštaju nego mene. Naravno, ne mislim na materijalne stvari, štaviše, trenutno on donosi u kuću daleko više novca od mene koja sam na porodiljskom bolovanju. Bez želje da zvučim kao loša žena i majka, moram priznati da imam utisak da sam se prilično preforsirala. Moje devojaštvo je karakterisala samo jedna ozbiljna obaveza – odlazak na posao. A onda sam postala domaćica, pa potom i majka jedne divne ali veoma zahtevne devojčice koja traži pažnju takoreći 24 sata dnevno.

Trenutna raspodela muževljevih i mojih obaveza je da ja radim praktično sve – brinem o detetu, plus čistim, peglam, kuvam, idem u nabavkui obavljam sve ostale kućne poslove. A on je, za razliku od mene, još uvek takoreći ostao na jednoj jedinoj „momačkoj“ obavezi – da ide na posao. Štaviše, nastavio je da skoro u potpunosti momački da živi. Ide redovno u teretanu, ne propušta nijedan koncert, proslavu, nalazi se skoro svake večeri sa drugarima iz kraja (od kojih je doduše on jedini oženjen, ali kao da nije), čak zimi često vikendom sa njima ode i na skijanje. Ja mu ništa od toga ne branim jer ne bih da ispadnem gunđalo.

Za razliku od njega, ja ne stižem ponekad da odem ni na depilaciju. Ne kajem se što sam se udala i volim svoju ćerkicu najviše na svetu, ali ponekad tako zavidim svom mužu na njegovom životu.

Ravnopravan odnos

Draga TT, koliko shvatam, brak i dete doneli su korenite promene u tvoj život, ali ne i u život tvog muža koji je, kako kažeš, nastavio u priličnoj meri da živi momački. Ako obratiš samo pažnju na kontradiktornost reči – da je neko postao muž i otac, a živi momački – primetićeš da tu nešto treba menjati.

Kada osobe stupaju u brak, one ulaze u ravnopravan odnosi obavezuju se da će biti zajedno „u dobru i u zlu“, u obavezama i užicima… Kada se radi o obavezama, mislim da je u redu da ih ti u kući imaš malo više, budući da trenutno ne radiš. Ali nije u redu da ih preuzmeš sve. Takođe želim da te podsetim da bi ljudi trebalo da se venčavaju zato da bi više vremena provodili zajedno. Da li je to slučaj u tvom braku?

Plašim se da ćeš, ukoliko se nastave intenzivni momački izlasci tvog muža, u njegovom životu sve više preuzimati ulogu domaćice i majke a sve manje emotivne partnerke, što će biti pogubno za vaš odnos. Grešiš što u svom braku toliko malo tražiš za sebe. Time pokazuješ koliko malo smatraš da zaslužuješ.

A koliko smatraš da zaslužuješ, toliko ćeš i dobijati.

Mislim da bi bilo mudro da polako počneš da menjaš stvari… da ova promena ide u pravcu većeg muževljevog učešća u porodičnom životu i manje izlazaka bez tebe. Na duge staze, ovo je i za njega dobro jer će mu to pomoći da sazri kao muškarac. Ove promene ne treba da se dešavaju kroz konflikte niti kroz svakodnevno zvocanje (od kojeg muškarci u proseku čuju samo 3%) već kroz mudro delovanje. Neka tvoje reči upućene mužu ne budu napad već poziv na akciju i dodatno zbližavanje

Trening poslovne i licne komunikacije