Veza na daljinu

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 34 godine. Živim u Kragujevcu a već godinu dana sam u vezi sa momkom iz Sarajeva. Zbog obostrano nezavidne finansijske situacije, viđamo se jednom u 2-3 meseca. Ali tih nekoliko dana zaista budu kao u bajci – puni strasti, nežnosti, smeha, savršenog uklapanja po svim pitanjima…

Ali problem nastaje kada se razdvojimo. Tada počnu da se naizmenično smenjuju periodi njegove i moje ljubomore, nerazumevanja, pa i konflikata posle kojih nekad ne komuniciramo ni po nedelju dana. A kada prođe toliko vremena, ja počnem da se pitam da li uopšte treba da mu se vratim, šta u stvari želim od te veze i u kom pravcu ide naš odnos, budući da sam već u godinama kada treba da formiram porodicu.

Šta mislite o vezama na daljinu, da li one mogu da funkcionišu?

Veza na daljinu

Draga AA, odgovor na ovo pitanje treba sama da pronađeš. Ali da bi ga pronašla, treba da imaš na pameti nekoliko stvari.

Pre svega, da bi se zbližili, ljudi treba dobro da se upoznaju. A da bi se upoznali, treba više vremena da provode zajedno.Veze na daljinu ovome baš i ne pogoduju. Štaviše, one mogu stvoriti privid savršenstva jer osobe nikada ne provedu dovoljno vremena da bi njihov odnos prošao sve faze i izazove.

Budući da želiš da se skrasiš i ne bi da gubiš vreme – onda ga nemoj gubiti! U ovom trenutku tvoj primarni cilj treba da bude da što brže otkriješ da li ste jedno za drugo ili niste, a ako jeste, da predumete dalje korake zbližavanja.

Da biste ovo postigli, zašto ne biste češće praktikovali skajp-večeri u dvoje? Time ćete steći priliku da, kroz obilatu razmenu informacija ili postignete veću bliskost ili shvatite da niste jedno za drugo. Takođe, ukoliko to do sada niste učinili, bilo bi vreme da jedno drugom jasno kažete šta ko želi i očekuje od vaše veze. U protivnom, može se izgubiti mnogo vremena tako što će se svakome podrazumevati da onaj drugi želi isto što i on, da bi se posle ispostavilo da nije tako.

Divno je što u vašoj vezi ima toliko strasti jer je ona jedna od najjačih karika vašeg odnosa. Ipak, ona ponekad može i da zamagli „emotivni vid“ i onemogući nas da uočimo neke osobine partnera zbog kojih nikada ne bismo mogli da delimo svoj život sa njim. Vaši česti razgovori svakako će vas zaštiti od ove greške i, ako ste zaista jedno za drugo, dovešće vas do idealnog plana za zajednički život.

Trening poslovne i licne komunikacije