PREVAZIĐI PREPREKE DO CILJA – GENERALNA PROBA

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Vreme je za „generalnu probu“!

Dakle, kada ste utvrdili čija vam je pomoć najpotrebnija za ostvarenje cilja, iskoristite prvi trenutak kada ste sami i učinite sledeće:

1. Zatvorite oči.
2.Zamislite da je osoba ispred vas i spremna je da čuje i razume sve što imate da joj kažete.
4. Obratite joj se naglas i recite joj sve, ali baš sve što imate. (Ovde ne smete žuriti, treba da isporučite sve što vam je na pameti, a pogotovo one delove koje se nikada ne biste usudili da joj kažete uživo jer smatrate da ih ona ne bi razumela ili bi vas zbog toga odbacila.)

Ovu sjajnu vežbu ne morate koristiti samo za ovakve situacije. Možete je raditi svaki put kada imate neku neisporučenu komunikaciju ili unutrašnju kočnicu da nekome nešto kažete. GENERALNA PROBA će vam doneti tri stvari: kristalisaće vaše misli na datu temu, oslobodiće vas emotivnog naboja prema datoj osobi i, ako nameravate da se toj osobi zaista obratite, učiniće da vaše obraćanje bude daleko spokojnije, samopouzdanije i mudrije.

GENERALNA PROBA

Priča o Dejanu i Ivani

Tog dana, Dejan je došao na sesiju sa gitarom.Objasnio mi je da je odlučio, budući da nije preterano vešt sa rečima, da se Ivani predstavi pesmom. Ipak, pre nego što to učini, želeo je da mu kažem kako mi njegovo predstavljanje zvuči. Bila je ovo najneobičnija primena tehnike »Generalna proba« – saopštavanje sebe jednom od najlepših pesama Tošeta Proeskog. Sa gitarom u rukama i pesmom na usnama, Dejan je zaista bio u svom najboljem izdanju. I u takvom izdanju je želeo da ga Ivana upozna.

Očigledno, naš najvažniji zadatak je da se izborimo sa unutrašnjim preprekama. Kada nam to pođe za rukom, mnoge spoljašnje će se skloniti same od sebe.

Prepoznaj neprijatelja da bi ga lakše porazio

Do sada je postalo više nego jasno da je prepoznavanje prepreka koje nas dele od cilja veoma važna stavka našeg napredovanja ka njemu. Zato uradite sledeće:

1. Napravite listu prepreka koje stoje između vas i postavljenog cilja.
2. Prođite jednu po jednu sa pitanjem »Da li si siguran da ta prepreka postoji?«
3. Ako se radi o prepreci u vidu druge osobe, odradite GENERALNU PROBU.
4. Izaberite najveću prepreku i osmislite strategiju njenog prevazilaženja.

Nemojte da vas uznemiri ako pred nekom preprekom padnete. Ništa strašno, prosto ćete ustati i nastaviti dalje. Setite se reči mudrog Konfučija: „Ono što je najvrednije divljenja u nama nije to što nikada ne padnemo već što svaki put ustanemo.“

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.