PREVAZIĐI PREPREKE DO CILJA

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Naše ophođenje prema preprekama zavisi više od nas samih nego od njihove veličine. Zato nije loše da se upitate kakav je trenutno vaš borbeni moral? Da li preovlađuje pobednički ili gubitnički duh? Da li vaš cilj u vama više budi poriv da odustanete ili da se borite? Drugo važno pitanje je kako trenutno stojite sa samopouzdanjem? Muče li vas strahovi? Da li imate želju da krenete napred uprkos preprekama, ili su one razlog zbog kojeg razmišljate da odustanete? Mada…. realno… ako nešto nismo uradili, koga je briga za razloge? A ako jesmo, šta nas briga za nekadašnje prepreke?!

PREVAZIDJI PREPREKE DO SVOG CILJA

Jednostavan recept za jačanje samopouzdanja

Recept za jačanje samopouzdanja vrlo je jednostavan i sastoji se od samo tri koraka:

1. Utvrdite čega se plašite.
2. Pomirite se sa najgorim.
3. Uradite upravo to čega se plašite!

Nedostatak samopouzdanja dolazi od pothranjivanje straha i odlaganja. Ako previše odlažemo, strahovi će se toliko uvećati da nam neće preostati drugo nego da se pred njima povučemo. Ali ovo nije vaša priča jer vi birate da na najzdraviji način sebi iskažete ljubav – tako što ćete prevazići strahove i dozvoliti sebi uspeh! Dozvolićete sebi da budete srećni. Uostalom, šta vam drugo preostaje? Zar niste zato i krenuli ovim putem?

Gde se krije najveća tajna tvoje sreće?

Da bismo dodatno shvatili presudan uticaj prepreka na naš rast, podsetimo se jedne od definicija sreće s početka ove knjige – da je to osećanje koje se rađa u trenutku kada, prevazišavši prepreku koja je stajala između nas i našeg cilja, konačno dobijemo ono što smo želeli. Ne znam da li ste razumeli – vrhunac naše sreće nije u trenutku kada smo ostvarili cilj već u trenutku kada smo savladali prepreku koja nas je od njega delila. Stoga, ne dozvolite nikome da umesto vas uklanja prepreke na vašem putu. Takođe, ako volite svoju decu, prijatelje, kolege, ne otimajte im prepreke. Razračunavajući se sa njihovim preprekama umesto njih, oteli ste im njihove životne lekcije, njihove prilike da ojačaju, da uvećaju svoje samopouzdanje I samopoštovanje, oteli ste im taj čaroban trenutak u kojem ispunjeni ponosom, stoje sa upravo prevaziđenom preprekom iza svojih leđa.

 

Ustručavaš se da tražiš pomoć?

Postoji još jedna mogućnost o kojoj treba razmisliti – da ponekad vidimo prepreku i tamo gde je nema. Najčešći primer ovakvih »prepreka« srećemo u odnosu sa drugima. Recimo, da bismo ostvarili svoj cilj, treba nam nečija pomoć. Ali, pre nego što smo i pomislili da tu pomoć zatražimo, kažemo sebi »Ma ne vredi, neće hteti…« ili »Neće mi pomoći, znam ja njega.« Ili »Ma nema šanse da ona bude za tako nešto zainteresovana.« Zaista, nema gore cenzure od autocenzure.

Da bismo proverili da li su prepreke ovog tipa stvarne ili su plod naše mašte, ne postoji drugo rešenje nego da pitamo. Već osećam kako se neki od vas ježe i na samu pomisao na to. Možda su vas učili da treba biti skroman, da ne treba dosađivati ljudima, možda čak i da su tuđe potrebe važnije od vaših. Možda imate veliki strah od odbijanja. Ili vam je traženje usluge ispod časti… Kako god, postoji jedan trik koji ovde prilično pomaže. Nazvaćemo ga GENERALNA PROBA. Dakle, sledeće nedelje prelazimo GENERALNU PROBU i čitimo sve prepreke koje stoje na putu do ostvarenja snova!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.