SVE JE NA MOJIM LEĐIMA

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

U mom braku, sve počiva na mojim leđima. Od našeg prvog susreta, ja sam bila inicijator svih važnih događanja u Goranovom i mom životu. Ja sam njemu prva prišla, ja sam njega zaprosila, organizovala skoro celo venčanje, zaključila kada je vreme da se prave deca, ja ga podsećam na obaveze prema familiji, planiram letovanja, pogađam se sa majstorimaoko popravki.

On kao da nema svoju volju a kamoli inicijativu. Doduše, dobar je i blag, brižan je otac, pomaže u kući i nikad nije bio agresivan.

Kad sve saberem i oduzmem, moj muž i ja se prilično dobro uklapamo sa svim svojim vrlinama i manama. Jedino što ne mogu da mu oprostim je što nikad nije ni pokušao da zapuši usta svojoj majci koja je vrlo agresivna, prosta i u sve se meša. A jednom prilikom, kada me je njegov otac u pijanom stanju otvoreno vređao, on nije smeo ni da zucne.

Nažalost, ni od drugih nikada nije umeo da me zaštiti, bilo da se radi o njegovom svadljivom bratu ili bezobraznom majstoru. Da li ima šanse da se ovo promeni?

SVE JE NA MOJIM LEĐIMA

Draga S, mi žene (jednako kao i muškarci) ponekad hoćemo, što bi rekao naš narod, i jare i pare. Želimo muškarca koji će biti blag i poslušan prema nama, ali surov i odlučan kada treba da preuzme ulogu našeg zaštitnika. Nažalost, odlučnost pri komunikaciji sa drugima najčešće nije selektivna osobina. Ili je imamo ili nemamo.

Meni se čini da je vaš muž, kako sami kažete, toliko pitom i trpeljiv da on prosto nema u sebi taj minimum agresivnosti neophodan da uzme vas i vašu porodicu u zaštitu kada se radi o tuđim napadima, osim ako ne biste bili životno ugroženi. Kao što ne ume da pokaže odlučnost u odnosu sa vama (što vam, ruku na srce, veoma često i odgovara), tako ne ume da bude odlučan ni u odnosu sa drugima (što vam ne odgovara kada treba da vas od njih zaštiti).

Meni se ipak čini, budući da ste vi žena od akcije, da vam narav vašeg muža u više situacija ide u prilog nego što vam šteti. Da nije tako, ne biste baš njega izabrali za svog partnera. Osim toga, kao što ste i sami primetili, vi se kao ličnosti odlično dopunjavate i svako treba samo da nastavi da bude ono što jeste i radi ono u čemu je najbolji.

A ako ipak želite da ga malčice promenite, pitajte ga tu i tamo za mišljenje i ohrabrujte ga da donosi odluke, makar one bile na početku i sasvim beznačajne.

Trening poslovne i licne komunikacije