Snaha me je odvojila od brata

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Brat i ja smo nekada bili jako bliski. Naše detinjstvo I mladost puni su zajedničkih nestašluka, međusobnog poveravanja, divnih druženja sa zajedničkim prijateljima. A onda je otišao u Beč I posle godinu dana oženio se Austrijankom.

Zahvaljujući njenim kontaktima I njegovoj inteligenciji, moj brat je za relativno kratko vreme postao veoma uspešan čovek koji zarađuje milione evra, non-stop putuje, ima čak I svoju privatnu limuzinu I šofera. Sa svojom ženom živi u kući poput dvorca. Uprkos svemu tome, dozvoljava da ja živim u iznajmljenoj garsonjeri i da jedva sastavljam kraj sa krajem, iako sam mu rođena sestra.

Do pre pet godina njegova pomoć mi nije bila potrebna jer sam i sama bila udata za bogatog čoveka pored kojeg nisam morala da radim. Nažalost, kada je on umro, ispostavilo se da je njegova “imperija” bila na staklenim nogama I praktičnosam preko noći ostala bez ičega. Vratila sam se kod majke kod koje sam živela neko vreme, a kada je postalo nepodnošljivo, odselila sam se u garsonjeru za čije iznajmljivanje mi brat šalje novac, iako bi mogao bez problema da mi kupi stan.

Možda ćete reći da sam nezahvalna, ali on iznos moje mesečne kirije potroši na jedan skromniji ručak sa prijateljima. Količine novca koje mi mesečno šalje za izdržavanje (krijući od svoje žene koja ga je i odvojila od mene) uvredljivo su male. Jedina garderoba koju od njega dobijam je ona koju njegova žena izgustira. Kakvo poniženje! Znam da je ona krivac za sve, u njenoj zemlji nije običaj da se najbliži vole i pomažu. Objasnite mi kakav je to čovek koji dozvoljava da njegova rođena sestra zimi po kući nosi dva džempera jer mora da štedi struju, dok on uživa na Havajima, u luksuznim vilama sa bazenom i odlascima na safari-vikende sa predsednicima država?

Snaha-me-je-odvojila-od-brata

Draga V,

Razumem da vas boli to što vaš brat i vi niste više toliko bliski kao nekada. Ipak, svi koji imamo braću i sestre moramo se pomiriti da je to neminovan deo našeg sazrevanja. A ukoliko smo formirali i sopstvene porodice, onda oni koji su do juče bili najbliži I dalje ostanu dragi ali mesto najvažnijih zauzimaju članovi nove porodice.

Što se tiče vas i vašeg brata, uverena sam da i sami znate da ste vi jedina osoba u tom odnosu koju možete menjati jer svi, na kraju krajeva, možemo menjati samo sebe. Za početak, bilo bi divno da počnete sa zahvalnošću i ljubavlju primite sve što vam on pruža.

Druga stvar koju svakako možete učiniti je da ne odustajete od bliskosti sa svojim bratom već da nastavite da je negujete… a sve što se neguje, ono buja i raste… I poslednja, ali ništa manje važna stvar koju možete učiniti da popravite odnos sa bratom jeste da stavite tačku na svoju finansijsku zavisnost od njega. Drugim rečima – da se zaposlite.

Čak i ako ovaj potez bude doneo samo delimično razrešenje, on će promeniti stav vašeg brata, pa i snahe, prema vama. Ovo će ujedno biti i krupan koraku vašem emocionalnom sazrevanju, jer je naša emocionalna zrelost u direktnoj vezi sa  finansijskom. Ovaj odvažan potez podići će vaše samopouzdanje i vratiti vam vaše poljuljano samopoštovanje.

Trening poslovne i licne komunikacije