Upoznaj svoje unutrasnje neprijatelje

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

TRENUTAK JE DA SE SUOČIŠ SA SVOJIM UNUTRAŠNJIM NEPRIJATELJIMA

Nećemo reći ništa novo ako kažemo da sami sebi možemo biti najveći prijatelj ali i najljući neprijatelj. U stvari, ne mi lično već naše štetne misli i osećanja, pre svega strah, a potom i sva druga osećanja koja izviru iz njega – nesigurnost, sumnja, otpor, neprijatnost, zavist, stid, krivica… Ako bolje razmislimo, jedino što nam može izazvati bilo koje od pomenutih osećanja jesu naše misli. Zato, ako promenimo svoje misli, promenićemo i svoja osećanja.

Upoznaj svoje unutrasnje neprijatelje
Ipak, ako su se negativna osećanja već pojavila u nama, bilo bi dobro što pre ih izbaciti iz sebe. Za ovo vam predlažem jednu vrlo efikasnu tehniku koja se sastoji iz samo 3 koraka. Da bismo ih lakše upamtili, ovoj jednostavnoj a vrlo moćnoj tehnici dali smo ime uzevši početna slova njenih koraka – „OOP“ – upravo ono što uzviknemo kada hvatamo zalet da skočimo napred. Nadajmo se da će vam njena primena pomoći da, čišćenjem onog što vas usporava, krenete brže napred, ka svom cilju.

OOP tehnika

Dakle, kada prepoznamo u sebi bilo koje negativno osećanje koje usporava naše napredovanje ka cilju, napravićemo sledeća tri koraka:

– Oseti. Zažmurimo i dozvolimo negativnom osećanju da nas preplavi u potpunosti.
– Otpusti. Nakon što smo dozvolili osećanju da nas preplavi u potpunosti, sa svešću da smo ga mi sami stvorili, počećemo lagano da ga otpuštamo. Kako ćemo to učiniti? Svako ima svoj najdelotvorniji način dozvoljavanja negativnim osećanjima da nas napuste, pa i vi možete smisliti svoj. Ali svakako koristite vizualizaciju. (Magla ili prašina koja izlaze iz vas i sl…).
– Proveri. Sada kada imamo osećaj da smo izbacili sve štetne emocije, opet ćemo zamisliti neprijatan scenario i proveriti koliko je neželjenih emocija ostalo. Ponovićemo prva dva koraka a potom i treći, sve dok ne budemo imali osećaj da neželjenog sadržaja više uopšte nema ili ga je ostalo u daleko manjoj meri ( u slučaju da ga je trenutno nemoguće do kraja otpustiti).

Ponavljanjem do savrsenstva

Nakon OOP tehnike, kada očistimo neželjeno osećanje, da bismo sprečili da u prazan prostor opet uleti neka negativnost, poželjno je ispuniti svoj um pozitivnim slikama i osećanjima. Njih ćemo najlakše prizvati ako zatvorimo oči i zamislimo novu situaciju u kojoj svojim postupcima, mislima i osećanjima reagujemo baš onako kako bismo želeli. Utvrđivanje ovog novog stanja dovoljno je da traje 77 sekundi da bi uhvatilo korene.

Kada uče OOP tehniku, ljudi često pitaju a šta ako se osećanje vrati? Odgovor je vrlo jednostavan – ponovićemo istu proceduru. Nemogućnost da odjednom očistimo neko negativno osećanje samo znači da ga ima previše da bi se moglo očistiti odjednom. Uostalom, proces održavanja mentalne higijene se ionako svodi na redovno čišćenje mentalnog otpada. Kao što redovnim tuširanjem održavamo higijenu tela, tako ćemo od sada, primenjući ovu tehniku mentalnog čišćenja, održavati higijenu uma. Kod jakih, dugo prisutnih emocija normalno je da će se one još neko vreme javljati. Sve što treba da učinimo je da svaki put ponovimo proces, sve dok jednog dana ne shvatimo da više nisu sastavni deo našeg života.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach