Obavezno odgovori i na ova pitanja

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

JOŠ PAR VAŽNIH PITANJA DO PERFEKTNE STRATEGIJE

 

KOJU ODLUKU TREBA DA DONESEŠ?

Kao što već rekosmo, ciljevi su u neraskidivoj vezi sa odlukama. Koja je to važna odluka koju bi trebalo doneti u vezi vašeg cilja? Kada je donesete, ne zaboravite da utvrdite i rok za njeno sprovođenje.

 

KOJU OSOBINU TREBA DA IZGRADIŠ?

Skoro svaki cilj podrazumeva menjanje sebe. Već smo rekli da, ono što se na kraju najviše računa, nije koje smo ciljeve ostvarili, već kakvi smo ljudi njihovim ostvarivanjem postali. Svaki malo značajniji cilj iziskuje neku unutrašnju promenu, unapređenje nekih ličnih „performansi“, činjenje sebe boljim nego što smo bili. Ovo je, kao što već rekosmo, najveća vrednost ciljeva. Ali ne moramo se sve vreme baviti dalekosežnim posledicama sprovođenja ciljeva. Dovoljno je da se u svakom trenutku u potpunosti posvetimo cilju i svemu što treba učiniti da bi se on postigao. Sve drugo će doći samo od sebe, tačnije – kao posledica preduzetih koraka.

 

KOJI JE PRVI KORAK KOJI ĆEŠ NAPRAVITI?

Svaki put – i najkraći i najduži – počinje jednim korakom. Ukoliko sve vreme razmišljamo o mnoštvu koraka koje nas deli od cilja lako se može desiti da nas njihov broj demotiviše i navede da odustanemo. Zato ćemo najpre da se u potpunosti usredsredimo na prvi korak sve dok ga ne pređemo. A potom na drugi, pa na treći… Na ovaj način nećemo ni primetiti koliko smo koraka prešli do cilja, makar on bio i veoma dalek.

 

ZAMISLI SCENARIO OSTVARENOG CILJA

Naš fokus na svaki pojedinačan korak donosi nam veliko olakšanje. Ipak, povremeno podsećanje na mesto na kojem želimo da budemo i na dobrobiti koje ćemo od toga imati konstantno će povećavati našu motivaciju. Na samom početku, trebalo bi da se potpuno budni i otorenih očiju upitamo – na koji način će ostvarenje ovog cilja promeniti moj život? Na koji način će promeniti moje odnose sa drugima? Odgovor na ovo pitanje će nam u nekim situacijama dati toliko jaku motivaciju da nam ništa drugo neće biti potrebno. Da bismo svoju motivaciju podigli do maksimuma, poželjno je da svako veče, pre uranjanja u san, par minuta zatvorenih očiju izmaštavamo scenario ostvarenog cilja. Isto to treba činiti i u toku dana, svaki put kada osetimo da nam je motivacija pala.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach