KOJA JE TO JEDNA JEDINA STVAR KOJA JE UZROK SVIH SUKOBA?

Za početak, dva pitanja koja će vam sve razjasniti…
Za početak, dva pitanja posle kojih će vam skoro sve u vezi konflikata biti jasno
Za početak, da bih vam pomogla da shvatite suštinu svakog, ali baš svakog sukoba koji ste do sada imali, molim vas:

Da se setite TRI situacije u kojima ste pobesneli

  1. A potom se upitajte na koji način ste u toj situaciji imali osećaj gubitka kontrole (nad sobom, nekim odnosom ili situacijom)?

Dakle, koji je JEDAN JEDINI RAZLOG zbog kojeg ulazimo u konflikt?
Iz dva pitanja koja ste naizmenično sebi postavljali, nije vam bilo teško da zaključite vrlo jednostavnu stvar: Mi pobesnimo i imamo želju da se posvađamo svaki put kada nam je neko ili nešto stvorilo osećaj da nam izmiče kontrola iz ruku – kontrola nad situacijom, kontrola nad našim odnosom sa nekim, kontrola nad samim sobom.

Iz primera se najbolje nauči

I zato, hajde da primerima ovo dodatno pojasnimo. Da li vam smeta kad vas drugi vozač nepropisno pretekne na putu? (Izgubili ste kontrolu nad vozilom.) Ili kad vas neko odbije, ne obrati pažnju na vas ili vas postidi? (Izgubili ste kontrolu nad nečijim ponašanjem prema vama.) Kad vam neko nešto ukrade, slaže vas ili vas prevari? (izgubili ste kontrolu nad situacijom.) Neko vas je naveo da se rasplačete i sada ste na njega besni. (Jer ste izgubili kontrolu nad samim sobom.)

KONTROLA je jedini istinski razlog svih naših sukoba

Zašto je nama kontrola toliko važna? Zato što stvara osećaj sigurnosti. I zato što održava naše samopoštovanje na zadovoljavajućem nivou. Jer kad gubimo kontrolu, gubimo i samopoštovanje. A najviše kada izgubimo kontrolu nad samim sobom. Na primer, nekontrolisano jedemo i zbog toga imamo veliki višak kilograma. Ili nas je neko razbesneo i pali smo u histeriju i obrukali sebe pred grupom ljudi. Ili smo po treći put pali na istom ispitu jer nismo bili dovoljno vredni ili “pametni” da ga naučimo. Ili smo rezultatima svog rada razočarali svog šefa, i to s pravom.

A u pozadini stoji SAMOPOŠTOVANJE

Naše samopoštovanje je najveće kada imamo osećaj da smo uspostavili kontrolu nad nad sobom, ali i nad situacijom u kojoj smo. U protivnom, ako nam neko oduzme osećaj kontrole, naše samopoštovanje opada.
Ukoliko je veće naše samopoštovanje, utoliko će nas manje vređati tuđe nepoštovanje tj. oduzimanje osećaja kontrole. I obrnuto, osoba sa niskim samopoštovanjem lako je uvredljiva, jer se njeno mišljenje o sebi drastično menja u skladu sa ponašanjem drugih prema njoj. Njoj je potrebno tuđe poštovanje da bi poštovala sama sebe.

Sada kada znate glavni uzrok, imate i veću odgovornost

Zaista. Vi sada razumete zašto uvek pobesnite i želite da uđete u konflikt. Sve se vrti oko kontrole. Stoga imate i veću odgovornost. Da idući put, kada osetite bes i potrebu da uđete sa nekim u konflikt, za trenutak zastanete i upitate se:


“Na koji način imam osećaj da sada gubim kontrolu?”
A nakon toga:
“Kako bih ovo mogao da rešim sa mojim sagovornikom?”

Umesto da se posvađate, otklonite uzrok – podelite osećaj kontrole na manje-više ravne časti, ako je ikako moguće. Ili, prosto – odustanite od kontrole. Možda u toj situaciji i nije toliko važno sačuvati kontrolu po svaku cenu. Ili procenjujete da je čuvanje dobrog odnosa sa tom osobom važnije od toga da uvek sve bude po vašem.

Pošalji svoje podatke i dobićeš program TRENINGA KOMUNIKACIJE – lične i poslovne