ZAŠTO SE SVADJAMO

ZAŠTO SE SVAĐAMO?

Da li vam smeta kad vas drugi vozač nepropisno pretekne na putu? Kad vas neko odbije,ne obrati pažnju na vas ili vas postidi; kad vam neko nešto ukrade, laže vas ili vas prevari? Naravno da se osećate povređeni, izdani i besni, ali postavlja se pitanje: Zašto?

ZAŠTO SE SVAĐAMO
ZAŠTO SE SVAĐAMO

Da bi osoba bila srećna, mora biti zadovoljna sobom. Mora imati SAMOPOŠTOVANJE, koje je neophodan sastojak ljubavi prema sebi. Kada sebe ne poštujemo, onda sebe ni ne volimo. I onda nismo srećni.

Naše samopoštovanje je najveće kada imamo osećaj da činimo dobro, da smo uspostavili kontrolu nad svojim impulsima. Da bismo poštovali sebe, neophodno je da imamo osećaj kontrole nad sobom, ali i nad situacijom u kojoj smo. U protivnom, ako nam neko oduzme osećaj KONTROLE, i naše samopoštovanje opada. I tako dolazimo do korena svih međusobnih sukoba. 

Naravno, što je veće naše samopoštovanje, utoliko će nas manje vređati tuđe nepoštovanje tj. situacije u kojima nam je oduzet osećaj kontrole. I obrnuto, osoba sa niskim samopoštovanjem je izuzetno osetljiva, jer se njeno mišljenje o sebi menja u skladu sa ponašanjem drugih prema njoj. Njoj je potrebno tuđe poštovanje da popuni nedovoljno pun rezervoar samopoštovanja.

Ipak, zašto se u takvim situacijama naljutimo? Odgovor je jednostavan – kada se osoba naljuti, kada se u njoj javi BES, to se dešava zato što je u izvesnoj meri zastrašena. Taj STRAH proizlazi iz činjenice da je izgubila kontrolu nad situacijom. Iza besa, baš kao i iza svake druge negativne emocije, krije se strah, a bes usmeravamo prema onome ko nam je oduzeo moć tj kontrolu. Bes nam pruža privid da smo POVRATILI KONTROLU nad situacijom. A zapravo smo je izgubili. Zbog toga besni ljudi imaju slabo samopoštovanje. Zbog toga se svađaju, uvredljivi su i ne opraštaju, da bi povratili osećaj kontrole, a time i samopoštovanje.

I sada konačno, evo FORMULE SUKOBA:

  1. DOGAĐAJ – nešto je krenulo onako kako nismo želeli.
  2. Osećaj GUBITKA KONTROLE
  3. Zbog osećaja gubitka kontrole javlja se STRAH
  4. Strah se transformiše u BES – pokušaj da se povrati osećaj kontrole.

PRIMERI IZ ŽIVOTA:

  • Vaše dete je istrčalo na ulicu – vi ne vladate onim što se može dogoditi – uplašite se a onda strah pretvarate u bes na svoje dete
  • Spotaknete se u mraku preko stolice – izgubili ste kontrolu nad svojim kretanjem, to u vama izaziva strah da ćete se povrediti, a strah prouzrokuje bes…na sebe, na stolicu ili na osobu koja ju je tu postavila. Time pokušavate da vratite osećaj kontrole.
  • Neko vas nepropisno pretiče na putu – Gubite kontrolu nad situacijom, morate da skrenete ili zakočite da biste izbegli nezgodu. Zbog toga se uplašite. Posledica straha je bes na drugog vozača. Bes vam pruža lažan osećaj moći, osećaj da ste povratili kontrolu nad situacijom.
  • Neko vam kaže da umuknete –Drugim rečima, izgubili ste kontrolu nad tuđim mišljenjem o vama. To obara vaše samopoštovanje i izaziva strah da vas ta osoba ne voli ili ne poštuje. Strah se pretvara u bes kao pokušaj da se povrati kontrola nad situacijom.

(D.Dž. Liberman)


5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Ako želite da usavršite svoje umeće komunikacije, prijavite se za 5-mesecnu obuku+trening “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.