KADA ŽELIŠ OD SAMOG STARTA NEKOME DA SE SVIDIŠ, NAJVAŽNIJI JE GOVOR TELA

Govor tela je mnogo važniji nego što misliš

svidi se okolini

Verovali ili ne, govor tela je najvažniji deo naše komunikacije, on čini čak njenih 55%. Ujedno, govor tela je najvažniji i  najlakši deo usklađivanja. Zato je zanemarivanje ovog dela komunikacije i fokus samo na reči neoprostiva greška, pogotovo kada želimo da utičemo na druge. Zato ne zaboravite da od samog početka usklađujete svoj govor tela sa sagovornikovim.

Možda ćete pomisliti: „Zar drugi neće primetiti da ih imitiram?“ Naravno da neće, jer vi ih nećete zaista imitirati već ćete svoje telo usklađivati sa njihovim. U čemu je razlika? Najkraće rečeno, stepenu sličnosti. Drugim rečima, da li to činite napadno ili prirodno. Ako neko recimo stavi prst u uvo i počne energično da ga vrti gore-dole, a potom i vi učinite isto, naravno da će ovo biti napadno. Štaviše, vaš sagovornik može pomisliti da mu se podsmevate. Ali ako vaš sagovornik blago drži ruku na grudnom košu a posle nekog vremena lagano i nenapadno i vi učinite to isto, onda će to biti usklađivanje. Shvatate li razliku?

„Nemi” govor tela – položaj tj. stav

Način na koji neko stoji, sedi ili hoda mnogo govori o toj osobi, o njenim osobinama i trenutnom psihičkom stanju. Ako recimo sa nekim pričate i hodate, a hod te osobe je energičan i odlučan, nemojte hodati lagano i nehajno. Počnite odmah da se usklađujete, jer prevelike razlike, ne zaboravite, odbijaju!

Aktivan govor tela – Pokreti

Za pokrete smo već naveli jedan primer. Evo još jednog. Osoba naspram vas je sela i udobno se uvalila u stolicu. Ovo je znak za vas da se, umesto početnog pomalo krutog stava, i sami udobnije smestite u svojoj stolici. Ako stojite za šankom i neko ko vam je važan se naslonio na njega, uskladite govor tela sa tom osobom – naslonite se diskretno i vi.

Govor tela zvan “magnetizam” – Naginjanje

Dobar način da se sa nekim povežemo je da se fizički nagnemo ka njemu. Naravno, bez preterivanja. Poštujte sigurnu zonu vašeg zagovornika, ne unosite mu se u lice.

Klimanje glavom

Ovim gestom poručujete sagovorniku da ga slušate i razumete. Ali pazite da to ne činite prečesto, jer će vaš govor tela više delovati kao nervoza i nestrpljenje da sagovornik završi svoju priču, nego kao usklađivanje. 

I izraz lica spada u govor tela

Kad vam se sagovornik smeši, naravno da će vaša prirodna reakcija biti da uzvratite osmehom. Dakle, samo treba sebi da dozvolite da to i  učinite. Ili je sagovornik tužan. Ili napet. Kada se radi o negativnim stanjima, treba ih deliti umereno, jer nam nije cilj da se osoba oseća još gore posle razgovora sa nama. A svakako da bi bilo čak i neprirodno, i vrlo neukusno, da kada je neko u bolu ili velikoj brizi, mi pucamo od radosti. Dakle, opet – umerenost!


RAZVOJNI ZADATAK: Provežbajte sa nekim iz svog okruženja uspostavljanje i prekidanje usklađivanja. Neka sagovornik pokrene neki razgovor i neka svoju priču proprati adekvatnim položajem tela i pokretima, izrazom lica… a vi imate zadatak da se sa njim usklađujete.

Prijavi se za trening „KAKO DA SE DOPADNEŠ LJUDIMA I POVEĆAŠ SVOJ UTICAJ?
10/11.02.2024. – UPIS U TOKU