Kako da postaneš VRHUNSKI LIFE COACH?

Da bi postao vrhunski life coach, treba najpre da se ZALJUBIŠ u svoj poziv. A potom uložiš i dovoljno truda da postaneš JEDAN OD NAJBOLJIH. Da bih ti u tome pomogla, podeliću sa tobom neke od osnovnih principa ultrakoučinga. Ovog puta, pričaćemo o GRANICAMA.

 

Lekcija br. 1: Uspostavi bliskost!

Kada je prvi put došao kod tebe, bio je uzdržan i nepoverljiv. A sada jedva čeka sledeću sesiju. Kako je do ovoga došlo?

Lifecoaching KAKO DA POSTANEŠ VRHUNSKI LIFE COACH

Za početak, jedan primer…

Posle samo 5 sesija, moj stidljiv klijentupravo je priznao svoju najmračniju tajnu. Na licu mu blista širokosmeh olakšanja. Poseže rukom u džep, vadi dva džointai radosno kaže: „E, ovo mora da se proslavi!“ Na moje uporno odbijanje, menja predlog: „A da odem po pivce?!“

Zajedničko pušenje džointa definitivno nije najbolji način da uspostaviš bliskost sa klijentom. Ali da bliskost već nije bila uspostavljena do tog momenta, momak ne bi imao razlog za slavlje. I dalje bi išao naokolo tražeći rešenje za problem o kojem ne želi da priča.

Da bi nekome pomogao da reši svoj problem, moraš ga navesti da o njemu priča. A pričaće ako sa njim uspostaviš bliskost.

Kako?!

Korak koji ću ti predložiti pomoćiće ti da momentalno prevaziđeš početni jaz između tebe i klijenta. Ovaj jednostavan korak uštedeće ti sate površnih priča i prećutkivanja najbolnijih tema.

PRVI KORAK: Pređite na „ti.“

Kada sa nekim pređeš na „ti“, automatski imaš osećaj da ste postali drugari. Osećaš bliskost i  slobodu da kažeš mnoge stvari koje ne bi rekao osobi sa kojom si na „vi“. Vidiš, takav je i tvoj klijent.  Posle ovog „začina“, on će vaše sesije neće doživljavati kao saslušavanje već kao razgovor bliskih prijatelja.

Jasno? Jasno!

Sada si već spreman za

DRUGI KORAK: Obraćaj se klijentu njegovim jezikom.

Kada hoćeš da se  sa nekim zbližiš treba da bez osude, šmrckanja, dizanja obrva i prevrtanja očima, prihvatiš njegovu realnost. A važan deo njegove realnosti je i način izražavanja. Zato, ako klijent svog gazdu zove„Baja Patak“, ti ga nećeš prekorno ispraviti „Misliš, vlasnik firme u kojoj radiš ?“ Za tebe će on od tog momenta zauvek biti Baja Patak. Ili bar dokle god klijent ne odluči da ga zove drugačije.

Kada ovladaš i ovom veštinom, spreman si i za poslednji,

TREĆI KORAK: Budi vrhunski life coach – onaj kojem klijent uvek želi da se vrati– umesto da ga prevaspitavaš, pruži mu pomoć.

Znaš one osobe u čijem ti je društvu uvek prijatno? One drage ljude koje, kada se od njih rastaješ, želiš što pre opet da vidiš…U čijem društvu možeš skroz da se opustiš, da bez straha budeš ono što jesi.

Zašto misliš da je tvoj klijent drugačiji od tebe?

Pošto smo se složili da nam svima treba isto, lako je zaključiti kakvim ponašanjem  ćeš oterati klijenta od sebe. To bi bile praktično sve reči i gestovi kojim ga navodiš da mu bude neprijatno zbog onog što ti je upravo rekao.

Nikad, ali nikad ne smemo učiniti ništa što bi klijentu stvorilo utisak da u našim očima nije dovoljno dobar.

I za kraj… Kako ćeš znati da ste ti i tvoj klijent postali dovoljno bliski?

Dokazi da si na pravom putu dolaziće kroz klijentov opušten stav, a često i u vidu komentara „Ovo još nikome nisam rekao“, „Sa njim nisam mogao ovako da pričam, bio je previše je fin“, „Čini mi se kao da se oduvek znamo” i sl. Nemoj da te iznenadi ni ako tu i tamo dobiješ poziv na nečiji rođendan, svadbu, krštenje… koji ćeš ljubazno odbiti da bi sačuvao granice profesionalnog odnosa. Ali o tome neki drugi put.

REZIME:

Da bi ti se klijent otvorio, moraš uspostaviti BLISKOST.

  1. Pređi na „ti.“
  2. Obraćaj mu se njegovim jezikom.
  3. Uvek imaj na pameti da klijent želi da mu pomogneš a ne da ga prevaspitavaš.

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.