KAKO DA SE ODBRANIS OD GLUPE KRITIKE?

Pitate se kako se mirno i jednostavno odupreti dosadnoj i glupoj kritici, ne dozvolivši da nas izbaci iz ravnoteže? Kako ćete postupiti ako neko neprestano daje primedbe o onome što činite, kritikuje vas ili komentariše o nekakvim besmislenim stvarima? I to na takav nametljiv i “zaštitnički” način da poželite da ga oterate od sebe, ali na pristojan način, da ne ispadnete nepristojniji od njega. Na primer, vaša svekrva vam kaže: “Znaš draga, moj sin voli da jede pravu hranu. Možda bi ti koristio kurs kuvanja?” Možda je to rekla da bi vas razbesnela, a možda je delimično i iskrena. Kako možete da postupite?

KAKO DA SE ODBRANIŠ OD GLUPE KRITIKE

Strategija

Rešenje je vrlo jednostavno. Zahvalite joj što vam je ponudila savet, a kasnije prosudite ima li u tome što je rekla ikakve istine ili nema. Ponekad je teško odvojiti poruku od onoga ko ju je izgovorio, ali kad to učinite, možda ćete dobiti prilično dobar savet.

Naš prvi poriv je da zauzmemo odbrambeni stav i posvađamo se. Ali, na kraju krajeva, koga je briga za to? Zahvalite osobi bez obzira na to koliko je smešna ili korisna njena primedba. Ako zauzmemo odbrambeni stav, doćiće do sukoba. Ako je savet izrečen da bi vas povredio, a ne da bi vam koristio, shvatite da dolazi iz nekakvog bola i potrebe te osobe da se oseća lepo u okviru slike koju ima o sebi. Budite saosećajni prema njoj, uživite se u njen položaj i izdignite se iznad te situacije. Nema razloga za sukob. Šta, dakle, učiniti? Ne zauzimajte odbrambeni stav. Ne upuštajte se u tu situaciju.

Jednostavno:
-Iskreno i direktno recite “hvala.”
-Tražite još detalja. Tražite pojašnjenja. Postavite pitanja kako je i zašto rekla to što je rekla.

Prema osobi koja nastoji da vas rečima ocrni treba da se ponašate kao prema osobi koja se ne oseća dobro. Što je najbolje od svega, ova strategija će za vrlo kratko vreme okončati najveći deo njenih budućih primedbi.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.