LJUBAVNA REANIMACIJA

Da li je ovo i vaša priča?

Sedim i, pomalo tužna, prisustvujem „unakrsnoj vatri“. Tamnoput muškarac krupnih očiju kipti od besa, dok se nežna plavuša naspram njega guši u suzama. „Sećaš se kad smo prošle godine na tvoj rođendan…“ „Kako se uopšte usuđuješ da pomeneš moj rođendan?! Pa ti ga se nisi čak ni setio…“ „To ti misliš! A nije ti palo na pamet da ti ga namerno nisam čestitao zbog…“
Još jednom, prostorija u kojoj sedimo postaje „sala za ljubavnu reanimaciju“. U njoj su dva bića koja se vole, ali čiji brak, uprkos tome, jedva pokazuje znake života (…)

Ljubavna reanimacija

Kako prekinuti „rat“?

Naravno, uvek je najbolje obratiti se za pomoć upravo onome ko je za to stručan. Ipak, ako je vaša veza u kritičnom stanju a u ovom trenutku niste u situaciji da zatražite stručnu pomoć (ili prosto želite da ubrzate ceo proces), pokušajte sa amaterskom verzijom njenog isceljenja.

 

Medijacija - partnersko i porodicno savetovanje

Kako izgleda amaterska verzija „ljubavne reanimacije“?

Za početak, odredite vreme i mesto za ovaj romantičan ritual. Recimo, prvo slobodno veče, na tihom mestu na kojem vas niko neće ometati. Od trenutka kada zakoračite u „salu za ljubavnu reanimaciju“, naoružajte se pribranošću i strpljenjem, jer su oni od ključnog značaja. Sešćete jedno naspram drugog i započećete proces koji se sastoji od naizmeničnog postavljanja 4 instrukcije i pažljivog slušanja dobijenih odgovora (Molimo, bez upadica!).
Instrukcije glase:

1. Reci mi jednu stvar što ti se dopada kod mene.
2. Reci mi jednu stvar u vezi koje misliš da se slažemo.
3. Reci mi nešto o sebi što želiš da razumem.
4. Reci mi kako mogu da ti pomognem.

Napominjem da je tokom ovog lekovitog razgovora neophodno da ostanete smireni, jer samo miran um može proizvesti kvalitetnu misao. U odgovorima ne bi trebalo da bude ni osude niti pokušaja da menjamo drugog. Može se desiti i da ćete se osetiti „prozvanim“ pa ćete imati potrebu da se branite. Ne činite to! Ovo su prosto trenuci kada se ne bavimo menjanjem drugog već mu saopštavamo sebe, bez vršenja bilo kakvog pritiska. (Podsećam vas – što je veći pritisak, veći je i otpor!) Kada završite sa četvrtom instrukcijom, vraćate se na prvu i počinjete ciklus ispočetka. Koliko „ljubavna animacija“ treba da traje? Ovaj isceljujući ritual treba da traje najmanje sat ipo vremena. Postupak ćemo ponavljati sve dok svoju vezu ne vratimo u život.

Srećno!

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.