Kako da svoj CILJ učiniš OSTVARLJIVIM?

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

U prethodnom poglavlju smo se upoznali sa klopkama u koje možemo upasti na putu do cilja. Njihovo prepoznavanje će nam pomoći da ih izbegnemo, možda I u potpunosti eliminišemo. Ali zar ne bi bilo divno kada bismo, pored neutralisanja potencijalnih ometača, uveli u igru I ponekog pomagača? Besmisleno pitanje, ko to ne bi želeo?

Biramo jedan cilj!

Radi pojašnjavanje koraka koji slede, uzećemo za primer svima očigledan cilj – pisanje ove knjige. Zajedno ćemo pratiti kako ona nastaje. Prepoznavaćemo klopke, demontiraćemo ih i koristićemo sve raspoložive alatke da ubrzamo njeno pisanje. Stečena znanja I uvide ćete odmah koristiti za sopstveni cilj koji ćete sada postaviti. A ako među vama ima onih koji možda I sami razmišljaju da se otisnu u spisateljske vode, ovaj priručnik će im biti od dvostruke koristi.

Izaberite jedan cilj!

Pa da krenemo… Pišem ja, pišite I vi…

1. STVORI JASNU SLIKU

Kako da svoj CILJ ucinis OSTVARLJIVIM

Stvaram jasnu sliku cilja: Napisati knjigu o ciljevima, oko 70 kompjuterskih strana, do 1.05.2015.

Primer nejasnog cilja bio bi: Napisati knjigu o uspehu jer je uspeh vrlo širok pojam, a nema ni svoje “kada” – datum do kada će biti završena.

Da vidimo na ovom primeru koje karakteristike ima jasan cilj! Na osnovu reči kojima je opisan može se zamisliti slika njegovog ostvarenja – knjiga o ciljevima. Potpuno je merljiv – oko 70 kompjuterskih strana I vremenski određen – do 1.05.2015. Ako bismo želeli dodatno da proverimo da li je postavljen cilj dovoljno jasan, postavićemo pitanje: Kako ću znati da je cilj ostvaren? Odgovor bi bio: Po tome što će knjiga biti napisana do 1.05.2015., govoriće o ciljevima I imaće oko 70 kompjuterskih strana.

I sada, pre nego što pređete na svoj cilj, osvrnite se još jednom na ovaj koji koristimo kao primer. Setite se priče iz prethodnog poglavlja o vizualizaciji I koncentraciji. Prva obezbeđuje dovoljno elemenata a druga obezbeđuje da elementi budu savršeno precizno prikazani na našem mentalnom ekranu. A kada je slika u ovoj meri detaljna I jasna, onda će i naša podsvest, automatski pilot koji nas nepogrešivo vodi do cilja, dobiti savršeno jasne instrukcije, baš kao I univerzum, koji će, po principu zakona manifestacije, učiniti sve da podrži ostvarenje jedne ovako jasne ideje. Ali to nisu jedine dobrobiti dovoljno jasne slike cilja. Ona podiže do maksimuma našu motivaciju, želju da se pokrenemo, ali I našu veru u ostvarenje cilja jer ga u mislima lako možemo videti kao već ostvarenog.

Nadam se da ste zapisali svoj prvi cilj. Da biste proverili da li ste to dobro učinili, postavite sebi sledeća pitanja:

– Da li je moj cilj dovoljno jasan? Da li je merljiv? Vremenski određen? Po čemu ću znati da je ostvaren? Da li mogu da ga jasno zamislim kao već ostvarenog ili mi za kompletnu sliku nedostaje još neki detalj?

Ako nedostaje, dodajte ga.

Čestitam! Upravo ste odradili najteži korak!

Ne smemo nikada zaboraviti da je ovaj prvi korak ujedno I najvažniji. Stoga ga nikada nemojte samo površno odrađivati. Naprotiv! Njemu posvetite najviše pažnje. Zapišite svoje odgovore na svako od postavljenih pitanja. Ako neki od odgovora nije dovoljno jasan, pojasnite ga.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.