OKAČENA TABLA – ODBRANA OD DOSADNJAKOVIĆA

Pored klasičnih mentalnih vampira, postoji još jedan tip ljudi – oni često nisu nimalo zlonamerni, ne uvlače u svađu, ne vređaju… Samo su dosadni u svojim pokušajima da nam “pomognu.“ Za odbranu od njih, postoji savršena tehnika koju zovemo „Okačena tabla.“

ODBRANA OD DOSADNJAKOVIĆA

Šta je tehnika „Okačena tabla“?

Ova tehnika podrazumeva stalno ponavljanje iste rečenice, baš kao da smo istakli tablu na kojoj naš sagovornik, šta god da kaže, pročita isti odgovor. U protivnom, ako stalno navodimo nove razloge našeg odbijanja, delovaćemo neuverljivo i to će drugoj strani izgledati više kao pregovaranje nego saopštavanje odluke.

Kalo se koristi “Okačena tabla”?

Dakle, poznanik nam je uputio poziv koji želimo da odbijemo. Zastanemo, razmislimo, izaberemo jedan od razloga, i, ljubazno se zahvalivši, kažemo, na primer: „Hvala ti, ali jako sam zauzeta. Neki drugi put.“ Sa druge strane kreće pritisak raznim argumentima zašto bi trebalo da idemo. Recimo: „Da, ali biće ti žao, jer će posao i dalje čekati, a izložba će proći.“ Mi samo ponovimo, jednolično, istim ili sličnim rečima: „Hvala ti, ali baš sam zauzeta..“ Druga strana sada može reći, recimo, „Ma hajde, kada si poslednji put bila na nekoj izložbi?“ A mi ćemo na to opet: „Hvala ti, zaista sam zauzeta..“ Ili ne moramo ništa odgovoriti. Ovako  ćemo povećati šanse da sagovornik odustane. Ipak, možda i nastavi: „Pa ti, ženo, od tih prizemnih obaveza potpuno zanemari kulturno uzdizanje. Osim toga, biće na izložbi i tvoja simpatija… Uzgred, saznala sam da je slobodan kao ptica na grani.“ A mi ćemo na to: “Hvala ti, zaista sam zauzeta.”

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.