KAKO DA SE ODBRANIŠ OD MANIPULACIJE?

Da bismo se odbranili od manipulacije, moramo je prvo prepoznati. A to ćemo najlakše postići ako se upitamo – kako se osećamo?

KAKO DA SE ODBRANIŠ OD MANIPULACIJE

KAKO SE OSEĆA IZMANIPULISANA OSOBA?
Najčešće se javlja osećaj griže savesti, nesvesne potrebe da “idemo protiv sebe.”

KAKO SE PONAŠA IZMANIPULISANA OSOBA?
Ako se radi o zlonamernoj manipulaciji, onda smo verovatno uradili nešto što nam ne odgovara, što je protivno našim interesima, a u interesu osobe koja nas je izmanipulisala.
Ili nikako ne dobijamo to što nam je obećano, ali stalno slušamo ubedljive razloge zašto je to tako, nekada do te mere da posumnjamo u sebe. Ipak, nije svaka manipulacija zlonamerna i nema nikakve negativne posledice već naprotiv…

DOBRONAMERNA MANIPULACIJA
Osnovna razlika između zlonamerne i dobronamerne manipulacije što je cilj prve da bude dobro samo manipulantu a na štetu druge osobe. Manje štetna, ali još uvek ne i dobronamerna manipulacija je kada manipulant navodi osobu da učini nešto što je na obostranu dobrobit ili bar ne na štetu izmanipulisanog. A dobronamerna manipulacija je pronalaženje zaobilaznog puta da se osoba navede na nešto što je za njeno vlastito dobro. Na primer, ne želimo nekoga da povredimo ukazivanjem na neku njegovu grešku, pa onda pričamo o njoj u trećem licu ili “prozivamo” sebe. A tu su i mnogobrojne roditeljske manipulacije, često (ali ne uvek) iz najbolje namere…

KAKO SE ODBRANITI?
Iskrenost sa manipulantima se apsolutno ne isplati jer ćemo samo dobiti još manipulacija. Najjednostavniji recept je zapravo vrlo jednostavan: Kad prepoznate manipulaciju, upitajte se šta biste uradili da nije bilo nje. I onda baš to i učinite.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.