OPREZ! MANIPULACIJA!

Za početak, da bismo se odbranili, moramo upoznati neprijatelja…

ŠTA JE MANIPULACIJA

Suprotno od direktnog i otvorenog načina, manipulacija je indirektan i skriven (nekada i od nas samih) način da nešto dobijemo. Izmanipulisana osoba dakle uradi nešto što inače ne bi uradila da nije bilo nečijeg uticaja, a da nije u potpunosti tog uticaja ni svesna.

OPREZ! MANIPULACIJA!

PRIMERI PRIJATNE MANIPULACIJE

“Svaki pošten čovek platio bi moje usluge.”
“Nemam novca. Pravi prijatelj uvek priskače u nevolji.”
Preljubnica: “Kad nekog stvarno voliš, spreman si sve da mu oprostiš.”
Trgovci – “Vi držite do sebe. Vi prepoznajete istinski kvalitet. Zato ćete kupiti moju robu.”
Manipulacija preko seksa da bi se izvukla korist: „Najbolji si.“ Najčešće se ova manipulacija zasniva na činjenici da svako o sebi voli dobro da misli.
Manipulant na neki način nastoji da osobu navede da nešto uradi nudeći joj zaobilazno kao nagradu dobro mišljenje o samom sebi.

PRIMERI NEPRIJATNE MANIPULACIJE

U besu muž ruši i razbija nameštaj. (Indirektna pretnja nasiljem da bi se supruga sprečila ili podstakla da uradi ono što mužu odgovara). Umesto da neko kaže šta ga zaista muči, npr. da mu nije pravo što partnerka izlazi bez njega, on kaže kako izgleda katastrofalno, ili kako se oblači kao prostitutka. Loši đaci ismevaju dobre jer im zavide. Cilj – da ih obeshrabre da napreduju Izazivanje sažaljenja, igranje uloge žrtve. Izazivanje griže savesti. Npr. suze ili valjanje u samosažaljenju.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.