Zašto ne odlučujemo

Da li si se pronašao u priči? Olovku u ruke!

Ukoliko ste se pronašli u priči o neodlučnosti, evo još jednog seta terapeutskih pitanja kojima ćete se pozabaviti na isti način kao i sa prethodnima. Dakle, svako pitanje će biti jedan od naslova vašeg „prosvetljujućeg eseja“:

Zasto ne odlucujemo

– Napiši nešto o sebi i svojoj odlučnosti.
– Napiši nešto o sebi i svojoj istrajnosti.
– Napiši jednu odluku koju bi mogao da doneseš.A sada još jednu… I još jednu…
(najmanje 10)
– Napiši jedno svoje ograničenje koje si spreman da prevaziđeš.
– Napiši nešto o svom preduzimanju inicijative.
– Napiši jednu stvar za koju jesi odgovoran.
– Napiši jednu stvar za koju nisi odgovoran.

Napomena: Dve poslednje instrukcije se smenjuju dokle god ima materijala i treba ih preći minimum 10 puta svaku.

Zašto ne odlučuješ?

Prvi scenario: Najčešći razlog zbog kojeg ne donosimo odluke je želja za sigurnošću. Makar i lažnom. Plašimo se promene, osećamo otpor pri samoj pomisli na izlazak iz mreže starih ukorenjenih navika koje nas svojom udobnošću ponekad ograničavaju više od najčvršćih lanaca.

Drugi scenario: Drugi jednako čest razlog otpora prema odlukama jeste strah da ne pogrešimo. Stvari se dodatno komplikuju kada se naša odluka odnosi i na druge ljude – članove porodice, zaposlene ili možda neka bespomoćna stvorenja koja nemaju moć da sama o sebi odlučuju. U ovakvim situacijama često se, pored straha, moramo hvatati u koštac i samosećanjem krivice.

Treći scenario: Treći mogući scenario izgleda otprilike ovako: Svim srcem nešto želimo i svima je jasno da bi to bila odlična odluka, ali je mi ipak ne donosimo. Ovo se često dešava jer u nama postoji sukob između onoga što sada želimo i onoga što smo, u nekom ranijem trenutku, odlučili da nećemo nikada učiniti. Da bismo ubuduće lakše razrešili ovakve dileme, korisno je znati sledeće: Odluke koje počinju sa „Nikad više“ najčešće su donesene u nekom kritičnom trenutku kada smo bili zaslepljeni strahom ili nekom drugom jakom emocijom, pa su stoga te odluke neprimenljive na sve situacije u kojima ćemo se u budućnosti naći. Nasuprot ovim, mudre odluke se uvek donose u mirnodopskim uslovima, ni u trenutku vrtoglave sreće niti velikog bola, jer je mesto mira jedino zdravo mesto za njihovo donošenje.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.