Samopoštovanje

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 38 godina,razvedena sam i majka jednog tinejdžera. Rado bih zatražila stručnu pomoć ali kako nekoga pogledati u oči i reći mu da ste za 3 godine spavali sa 15-tak muškaraca? Ali da se vratim na početak… Udala sam se veoma rano i bivši muž je bio prvi muškarac. Od samog početka naše veze, prema meni se ponašao bahato, potcenjivao me je i ponižavao na bezbroj načina, sve dok nije u potpunosti uništio moje samopoštovanje. Nakon razvoda dve godine sam se bavila samo kućom, poslom i sinom. A onda sam počela da se viđam sa muškarcima, mahom zauzetim, nekada i sa više njih odjednom. Osećam da počinjem da tonem, ponekad čak i zaboravim sa kim sam krenula da se vidim. Da li je u redu to što radim? Moram da kažem da nijednom od mojih partnera nikada nisam pokušala da ugrozim brak niti sam od ijedne veze imala više koristi od popijenog pića u restoranu. Ipak, grize me savest i jako se plašim da moj sin nešto ne sazna jer ne bih mogla da podnesem njegovu osudu.

SAMOPOŠTOVANJE

Draga NN, mislim da bi pravo pitanje bilo: Da li je u redu to što radite sebi?

Žena koja voli i poštuje sebe očekivaće od života daleko više od po koje mrvice  nazovi-ljubavi koje dobija od muškaraca u čijem životu igra sporednu ulogu. Uzrok svog niskog samopoštovanja vidite u svom bivšem mužu. Meni se čini da je taj problem postojao i ranije, jer da nije, ne bi ste ušli u brak sa muškarcem koji vas toliko malo poštuje.

Besmisleno je ustručavati se da zatražite pomoć. U sesijama se ne donose presude već rešavaju problemi. Kako god, na internetu i u knjigama imate bezbroj korisnih saveta i vežbi za povećanje samopoštovanja i ljubavi prema sebi. Pogotovo bih istakla knjige Lujze Hej čijim ćete svakodnevnim čitanjem izazvati značajne unutrašnje transformacije upravo po ovom pitanju.

I ne zaboravite da tajna uspeha nije u onome što znamo već onome što primenjujemo.

Trening poslovne i licne komunikacije