Užasna griža savesti

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 31 godinu. U dugoj sam i srećnoj vezi kakvu bih svakome poželela, tako da, kao što pretpostavljate, to nije ono o čemu želim da vam pišem.Moj problem su moji roditelji.

Otkad znam za sebe, oni su na ratnoj nozi. Ali poslednjih nekoliko nedelja, otkad se otac odselio i najavio razvod, stvari su se dodatno pogoršale a i ja sam do guše uvučena u njihov sukob. Majka sa kojom sam ostala u kući stalno mi priča protiv oca, smišlja kako da mu napakosti i očekuje da ja učestvujem u tome. A kada se vidim sa ocem doživljavam istu priču.

Pre nego što su počela ova dešavanja trebalo je da se preselim kod dečka, da počnemo da živimo zajedno, a potom i da se venčamo. Ali sada me majka preklinje da ne idem, kaže da će se ubiti ako je i ja  ostavim na cedilu.   

Odlazak od kuće bi za mene bio ne samo korak napred u zbližavanju sa dečkom, već bih se, iskreno rečeno, na taj način i spasla paklene atmosfere u kojoj sada živim. Ali kad god pomislim da ostavim majku, preplavi me užasna griža savesti. Šta da radim?

GRIŽA SAVESTI

Draga NN, pre svega, čestitam vam na uspešno izgrađenoj vezi uprkos negativnom primeru u svojoj primarnoj porodici. Eto, i to se ponekad dešava – umesto da iskopiramo model odnosa svojih roditelja, nama on posluži kao povod za odluku da sebi tako nešto nikad ne dozvolimo.

Nepravilnost koja se na prvi pogled detektuje u odnosu vas i vaših roditelja je da ste malčice (ili malo više) zamenili uloge. Njih dvoje se trenutno ponašaju poput dva deteta u konfliktu koja od majke( tj. vas) očekuju  posredovanje i arbitražu. Od silne muke, očigledno su smetnuli sa uma da svoj odnos treba da grade sami i da, po porodičnom poretku, na listi vaših odgovornosti nikako ne stoji uloga koju pokušavaju nesvesno da vam nametnu.

Vaš zadatak jeste da pružite roditeljima ljubav i saosećanje, ali njihov međusobni odnos ostavite njima. Ali zato u potpunosti preuzmite odovornost za odnos sa svojim emotivnim partnerom i ne dozvolite da iko drugi utiče na vaše zajedničke odluke. Bilo bi pogrešno da svoju sreću sa njim podredite nazovi-sreći svojih roditelja. Štaviše, ne sumnjam da će za vas, kao što i sami slutite, preseljenje kod dečka biti veoma blagotvorno.

Stoga svojim roditeljima uz puno takta ali i odlučnosti  stavite do znanja da niste ni spremni ni kompetentni da u njihovom odnosu igrate ulogu sudije i medijatora. Štaviše, možete im predložiti da zatraže stručnu pomoć.

Trening poslovne i licne komunikacije