Sklonost lažima

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 35 godina, nisam udata i imam veliki problemsa laganjem. Ovo ne činim iz neke koristi već da bih bila interesantnija i da bih izazvala divljenje.  Zato sam od najranijeg detinjstva izmišljala razne egzotične priče o sebi, svojim podvizima, svom poreklu…

Sa godinama moje laži su se smanjile. Ali kada se radi o vezama, moja iskrenost traje samo dok ne počnem da se  zaljubljujem. Tada počinjem da izmišljam raznorazne priče sve dok se toliko ne zapetljam da moram ili da izađem iz veze ili bivam ostavljena. Sto puta sam sebi obećavala da ću prestati da lažem ali ne mogu da se zaustavim. Šta da radim?

SKLONOST LAŽIMA

Draga ZZ, sigurno vam je jasno da vaša sklonost lažima u sebi krije potrebu da dobijete ljubav i prihvatanje. Ovo se najčešće dešava kada nas roditelji prečesto kritikuju a preretko nam šalju poruke prihvatanja. To kod deteta stvara uverenje da nije dovoljno dobro takvo kakvo jeste, pa mora da se predstavi kakvo nije da bi bilo voljeno i prihvaćeno.

Predložila bih vam da uradite sledeću stvar: Napravite listu svih negativnih poruka, verbalnih i neverbalnih, koje ste u detinjstvu dobijali o sebi. Potom napravite drugu listu čiji je naslov „Sve stvari zbog kojih sam vredna ljubavi i poštovanja“. Ne budite skromni. Neka ova lista bude veoma, veoma duga!

Na ovaj način postaćete svesni uzroka svog dosadašnjeg odnosa prema sebi, ali i mnoštva razloga zbog kojih ste, baš takvi kakvi jeste (bez ikakvih dodatnih ukrasa) itekako vredni ljubavi i poštovanja. Tada vam preostaje još jedan zadatak – da ugradite u svoj um detektor laži koji će „zapištati“ svaki put kada padnete u iskušenje da slažete. Držite ga uključenog 6 nedelja i videćete kako će se tokom ovog perioda broj netačnih iskaza smanjivati, da bi na kraju, poput odbačenih cigareta ili nezdrave ishrane, ostao iza vas kao stara loša navika. Srećno!

Trening poslovne i licne komunikacije